Stevanović: Kragujevac će opet biti grad sporta

Ponedeljak, 15 April 2019 13:00Autor: Branko Vukašinović

Vraćanje kragujevačkog sporta na nivo na kom je bio, ali i podizanje na još viši, kao i izgradnja hale od 10.000 mesta kod krsta na ulazu u grad, samo su neki od ciljeva Zajedno za Šumadiju ukoliko ponovo dođe na vlast.  To je najavio lider ove političke organizacije Veroljub Stevanović, rekavši da je zbog toga potrebno da budemo “Ponovo svi na ovu stranu”. Naglašava da je laž da su se tokom njegovog mandata trošile velike pare za sport, dodajući da se, dok je bio na čelu grada, na godišnjem nivou za te namene izdvajalo oko 230 miliona dinara, kao i da se sada troši mnogo više, a kako kaže, sporta praktično i nemamo.  

U okviru predizborne kampanje “Ponovo svi na ovu stranu”, politička organizacija Zajedno za Šumadiju predstavila je plan, kako kažu, vraćanja kragujevačkog sporta na nivou na kom je bio dok su bili na vlasti. Lider ZZŠ Veroljub Stevanović kaže da je Kragujevac bio grad sporta u regionu, pa i u Evropi, jer smo imali učesnike i u ABA ligi. 

Priče o velikim parama datim za sport dok smo bili na vlasti i i da smo ostavili neviđene dugove su aposolutna laž. Za te namene smo godišnje izdvajali oko 230 miliona dinara, što je između 3 do 4 odsto budžeta, dok se sada izdvaja mnogo više, a u Kragujevcu praktično sporta i nemamo. Mi imamo strategiju da vrhunski kragujevački sportisti, dokazanu u bilo kom segmentu sporta, dobiju priliku da svoje programe sprovode. Odgovorno kažem, da će sport za par godina da bude na onom nivou na kom je bio. Dakle, uz ulaganja koja nisu velika, sa ljudima koji se razumeju u tu oblast, sport može da se vrati na nivou na kom je bio”, rekao je Stevanović.  

Nekadašnji pomoćnik gradonačelnika za sport Jovan Pavlović Bojadžić kaže da je najvažnija bila vizija koju su imali u sportu i da su hteli da se svi sportisti nadmeću u najelitnijim takmičenjima. Dodaje da je razlog tom bila, pre svega, promocija grada i motivacija najmlađih.  

U Kragujevcu danas gotovo da nemamo sportskih događaja. Prazne su hale i stadioni i niko ne posećuje utakmice. Nije mi jasna likvidacija sportskih centara “Mladost” i “Park” i njihovo prijapajnje Odbojkaškom klubu “Radnički”, jer to nigde u svetu nema i vodi ka uništavanju sportskih objekata i klubova. Mislim da je sadašnja gradska vlast srozala sport, jer nema viziju i strategiju, a to je očigledno zbog neznanja”, kaže Pavlović Bojadžić.  

Biviši golman Radničkog, Saša Stevanović, koji je, između ostalog, i 13 godina proveo u mađarskom Đeru, kaže da je prihvatio poziv bivšeg gradonačelnika da organizuje fudbalski klub, ukoliko ZZŠ dođe na vlast. Dodaje da nije čovek politike, već samo sporta. Stevanović je predstavio svoj plan kako treba da izgleda Fudbalski klub “Radnički”, osmišljen na osnovu iskustva koje je stekao od 1992. do danas.      

Cilj ovog plana je da se “Radnički” dovede u najviši rang za oko dve godine, da u narednih pet godina dovedemo klub na nivo da sam sebe izdržava, kao i da u narednih 10 godina sastavimo tim od momaka poniklih u omladinskoj školi”, rekao je Saša Stevanović.   

Iz Zajedno za Šumadiju su poručili da njihova vizija razvoja sporta obuhvata rekonstrukciju stadiona “Čika Dača” u saradnji sa Vladom Republike Srbije, izgradnju sportske hale sa 10.000 mesta kod krsta na ulazu u gradi, ali i fudbalskih terena u kragujevačkim selima.

Najnovije vesti iz ove kategorije