ZASTAVA TERVO: Nova fabrika za proizvodnju vojnih vozila

Sreda, 13 Septembar 2017 11:00Autor: InfoKGIzvor: DanasFoto: ilustracija

U Zastava kamionima biće formirana fabrika za proizvodnju vojnih vozila koja će poslovati pod nazivom Zastava terenska vozila, odnosno Zastava tervo. Proizvodiće vojna neborbena vozila i vozilo za kojim postoji tražnja kako Vojske Srbije i MUP-a, tako i drugih necivilnih korisnika, koje bi moglo da bude prilagođeno i za izvoz u zemlje Severne Afrike, Bliskog istoka i Južne Amerike. 

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se omogućava da se u fabrici Zastava kamioni formira fabrika za proizvodnju vojnih vozila, čime namenska industrija postaje bogatija za jednu kompaniju, piše Danas. ovo je praktično nastavak aktivnosti započetih krajem septembra prošle godine, kada se Vlada saglasila da se oprema i zemljište unesu kao osnivački ulog Republike Srbije u novo privredno društvo", navodi se u informaciji Ministarstva privrede dostavljenoj Danasu.

Zastava tervo će proizvoditi vojna neborbena vozila. U redovnu proizvodnju biće uvedeno i vozilo za kojim postoji tražnja kako Vojske Srbije i MUP-a, tako i drugih necivilnih korisnika, s obzirom na to da vozilo može da se prilagodi različitim potrebama. Budući da se većina delova i komponenti proizvodi kod nas, Vojska Srbije će, tvrde u Ministarstvu privrede, dobiti savremeno, a jeftino vozilo domaće proizvodnje. Ne treba zanemariti ni mogućnost izvoza tih kamiona (u osnovnoj ili dograđenoj verziji), pre svega u države u okruženju, ali i u zemlje Severne Afrike, Bliskog istoka i Južne Amerike, sa kojima Srbija ima tradicionalno dobru privrednu i vojnu saradnju. 

Uslovi za povećanje proizvodnog asortimana Zastave tervo stvoriće se primenom Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kojim je predviđeno da inostrani investitori, ili kompanije mogu da postanu (su)vlasnici fabrika domaće vojne industrije. Prema odredbama tog Zakona, stranci će moći da postanu vlasnici do 49 odsto kapitala u fabrikama koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije (Zastava oružje, Prvi partizan, Sloboda, Krušik, "Milan Blagojević" i Prva iskra), dok većinski vlasnik ostaje država, koja na taj način obezbeđuje očuvanje kontinuiteta proizvodnog programa u njima. U ostalim preduzećima domaće vojne industrije, stranci će moći da postanu i većinski vlasnici, tako da bi i Zastava tervo, mogla da bude ponuđena inostranim investitorima i kompanija.


Izvor: DANAS
 

Najnovije vesti iz ove kategorije