KulturaFoto: synergytheaterfest.com

„Avala ekspres 20“ Srpskog pozorišta u Mađarskoj na sceni KST-a

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Sreda, 06 03 2019

„Avala ekspres 20“ naziv je gostujuće predstave koja je sutra od 20 časova na repertoaru Knjaževsko-srpskog teatra u izvedbi Srpskog pozorišta u Mađarskoj, iz Budimpešte.

Režiju ovog komada potpisuje Petar Milošević, muzika Tamaš Čeh, mađarski tekst Geza Beremenji, peva Jozo Matoric, sviraju Milan Rus, Gabor Lenđel, Mihalj Đerđ, Stojan Jurković, Tamaš Senjor, Grga Princ, Tibor Ember

"Avala ekspres" je ljubavna priča Joze koji čeka Anu koja dolazi „Avala ekspresom“ na peštansku stanicu Keleti. To je elegija o jednom vremenu i generaciji koja nestaje.

Celokupan projekat je rađen u saradnji Srpskog pozorišta u Mađarskoj i porodice Tamaša Čeha.

Srpsko pozorište u Mađarskoj je svoju dvadesetogodišnjicu postojanja obeležilo 2013. godine, iste godine kada se obeležavalo i 200 godina od kako je upravo u Budimpešti izvedena prva srpska pozorišna predstava, komad „Kreštalica“. Pod rukovodstvom Milana Rusa, Srpsko pozorište u Mađarskoj izvodi predstave na srpskom ali i na mađarskom jeziku.

Predstavu i turneju po Srbiji pomaže Ured premijera Mađarske, Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske i Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske.