Kultura

Izložba slika Milorada Bate Mihailovića

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 10 10 2017

Izložba slika Milorada Bate Mihailovića nastalih u periodu 1950/60 biće otvorena večeras od 19 sati u Galeriji RIMA i trajaće do 11. novembra.

Milorad Bata Mihailović je rođen 8. februar 1923. godine u Pančevu. U Beogradu je završio osnovnu školu. Otac Petar ga je, dok je bio u vojsci, upisao na Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu na koji je otišao, kaže, samo jednom – da se ispiše. Na Likovnu akademiju je 1946. godine primljen odmah na drugi semestar u klasu profesora Ivana Tabakovića. Odlaskom u Zadar 1947. Godine, gde nastaje Zadarska grupa, napustio je Akademiju, a potom osniva grupu Jedanaestorica sa kojom izlaže do 1951. U Pariz odlazi, sa suprugom Ljubinkom Jovanović, 1952. godine. gde živi i radi na relaciji Pariz-Beograd. Od 1947, kada prvi put izlaže u Beogradu, imao je stotinak grupnih izložbi na svim kontinentima. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1951. godine u Beogradu, a retrospektivnu u Umetničkom paviljonu ‘Cvijeta Zuzorić’ 1981. Godine 1985. izabran je za člana van radnog sastava SANU, u odeljenju likovnih i muzičkih umetnosti.

Mihailović je započeo slikarstvo u duhu realizma i tradicionalizma, da bi ubrzo pronašao jezik ekspresionizma koji je u kasnijim fazama menjao u nekoliko stilskih poetika. Ako je i dolazio do granice apsrtakcije, Mihailović nikada nije prešao taj likovni rubikon. Pre je bio sledbenik intenzivnog kolorističkog slikarstva koja je imalo dugu tradiciju u srpskom modernizmu. Njegov slikarski gest je silovit, euforičan, brz, razmahnut, eksplozivan, vrtložan, bez ikakvog kontempliranja tokom rada. Forme su mu ekspresivno izobličene, jedva prepoznatljive, okupane bogatom hromatskom paletom i svetlom. Često se u njegovim radovima primećuju prepoznatljivi ornamenti i detalji sa srednjovekovnog srpskog fresko-slikarstva.

Preminuo je u 23. aprila 2011. godine u Parizu.

Izložba će trajati do 11. novembra.