KulturaFoto: kragujevac.rs

Otvoren XIII Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala (FOTO)

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 19 08 2019

Na stepeništu ispred Prve kragujevačke gimnazije sinoć je svečano otvoren XIII Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. Festival, koji se od 1995. godine održava bijenalno, trajaće do 23. avgusta. Tokom pet dana horovi iz različitih delova Evrope nastupaće na različitim lokacijama - u Galeriji Narodnog muzeja, Prvoj i Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i Staroj skupštini. 

Festival je zvanično otvorila Radmila Smiljanić, operska primadona, a u ime grada Kragujevca, kao pokrovitelja festivala, obratio se Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

PROGRAM FESTIVALA

Festival kamernih horova i vokalnih ansambala ima sve veći značaj ne samo za grad Kragujevac, već i na nacionalnom nivou, a gosti i horovi iz različitih delova Evrope, koji učestvuju i deo su festivalskog programa čine da njegov karakter ima i međunarodnu dimenziju, rekao je Petrašinović pozdravljajući goste iz Turske, Bugarske, Severne Makedonije, Rusije, Mađarske. Festival je za grad Kragujevac svojevrsna promocija. Zbog kvaliteta i svoje izvrsnosti nosi logo Asocijacije festivala "Evropa za festivale, festivali za Evropu", prepoznatljiv je na mapi evropskih festivala, a time doprinosi boljem kulturnom ugledu našeg grada.

Značaj negovanja horskog zvuka i različitih stilova horskog pevanja, razvoja kamernih horova i vokalnih ansambala, njihove saradnje, podsticaja za stvaranje novih umetničkih dela i bogaćenje muzičkog života grada ali i zemlje koju festivala ima, prepoznalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržavanjem u realizaciji.

Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu, proglasila je otvorenim primadona Radmila Smiljanić koja je rekla da joj čini čast da bude deo projekta i istakla da će u narednih nekoliko dana zajedno sa publikom, horistima i dirigentima uživati u deljenju i stvaranju novih emocija kroz horske izvedbe.

Pevanje je lek i radost duše, jer duša je ta koja peva, a najlepše što donosi su skladni zajednički otkucaji srca kroz hor, svi strahovi i uspesi, emocije dele se u horskom izvođenju, rekla je primadona Smiljanić i istakla da je zadovoljstvo što se iz godine u godinu sve veći broj umetnika izražava u horskom pevanju.

Nakon svečanog otvaranja segmetnima nastupa predstavili su se svi horovi, učesnici festivala, a prve festivalske večeri u sali Prve kragujevačke gimnazije nastupio je mešoviti kamerni hor Sonja Marinković iz Novog Sada. Pod dirigentskom palicom Dunje Deurić, program pod nazivom ”S Mokranjcem u svet” izvedene su horske kompozicije duhovne muzike.

Galerija slika