KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

U toku 15. međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

Autor: InfoKG
08:00 | Utorak, 22 08 2023

U organizaciji Muzičkog centra, uz podršku Grada Kragujevca i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, u Kragujevcu se održava 15. međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala.

Festival je svečano otvoren 20. avgusta na Đačkom trgu i trajaće do 24. avgusta. 

Publici se na otvaranju predstavilo oko 250 izvođača iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske, Turske i Srbije, a posebnu podršku horu iz rodnog Plovdiva pružio je ambasador Republike Bugarske u Srbiji, Petko Dojkov. 

Grad Kragujevac ima dugu tradiciju negovanja muzike kroz razne oblike, institucije i festivale. U jednom trenutku osetila se potreba da se razvije još jedan vid muzičke umetnosti koja je u Kragujevcu veoma propraćena od strane publike, rekla je pomoćnica gradonačelnika za kulturu i informisanje Ana Petrović i naglasila da je tako nastala ova manifestacija koja ima veliki značaj za grad. Prezadovoljni smo kvalitetom horova, kako gostujućih, tako i domaćih. Trudićemo se da u narednim godinama pružimo još veću podršku festivalu, poručila je Petrović, izrazivši nadu da će odziv učesnika biti sve veći.

Festival je zvanično otvorio Frenk Lenen, kompozitor i dirigent iz Nemačke, nakon čega su svi horovi zajednički izveli kompoziciju Viva la musica, a zatim nastavili program u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Opširnije o Festivalu i kompletan program čitajte OVDE.

Prijem za učesnike Festivala

Za učesnike ovog festivala Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, organizovao je prijem u Svečanom salonu Gradske uprave.

Prof. dr Miloje Nikolić, osnivač Festivala, ovogodišnju manifestaciju je ocenio kao jednu od boljih i istakao da će publika uživati u izvođenju osam vrhunskih horova. Koncept programa je vrlo zanimljiv, a cilj je da se svaki od horova prezentuje na najbolji mogući način jer su festivali osnova za druženje i jačanje prijateljstva.

Galerija slika