Kultura

Počinje revija dokumentarnih filmova sa „Beldoks-a 2018“

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Nedelja, 01 07 2018

U okviru programa „Letnja scena SKC“, u periodu od 2. do 8. jula biće prikazana revija filmova sa 11. Festivala dokumentarnog filma „Beldoks 2018“. Za početak, publika će biti u prilici da pogleda film „Valdhajmov valcer“, sutra od 21 sat.

Studentski kulturni centar Kragujevac, u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldoks, predstaviće kragujevačkoj publici neka od najznačajnijih dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima. Sve projekcije počinju u 21 čas, a ulaz je slobodan.

U ponedeljak na programu je film „Valdhajmov valcer“, koji govori o istini i lažima i „alternativnim činjenicama“. Rut Bekerman bila je jedna od aktivista koji su pokušavali da spreče izbor Kurta Valdhajma i svojom kamerom zabeležila je tadašnje političke događaje i snimak povika „Valdhajm ne“, koji uzvikuje gomila u centru Beča 1986. godine. Više od 30 godina kasnije vraća se svojoj arhivi i koristi dodatni mećunarodni televizijski materijal da bi analizirala ovu prelomnu tačku austrijske političke kulture. Scenario i režiju potpisuje Rut Bekerman, a film je prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.