KulturaFoto: nbkg.rs

Predavanje Svetozara Radišića “Ličnost i duša” u Galeriji Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”

Autor: InfoKG
11:30 | Ponedeljak, 11 11 2019

Predavanje pod nazivom “Ličnost i duša” održaće prof. dr Svetozar Radišić sutra od 19 časova u Galeriji Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”.

Prof. dr Svetozar Đ. Radišić rođen je 20. juna 1949. godine u Leskovcu. Osnovnu školu pohađao je u Brežicama (Slovenija), Beloj Crkvi i Vršcu, gde je i završio (1964) i gimnaziju je (1968) završio u Vršcu. Vojnu akademiju protivvazdušne odbrane (1972) završio je u Zadru. Komandno-štabnu akademiju KoV JNA (1983), poslediplomske studije (1990) i doktorat o temi "Upravlјanje sistemom za izgradnju borbene gotovosti" završio je (1994) u Centru visokih vojnih škola OS "Maršal Tito" (odnosno u Centru vojnih škola Vojske Jugoslavije) u Beogradu.

Najviša dužnost u Vojsci bila mu je – portparol Vojske Jugoslavije. Obavlјao je visoke funkcije u Gardijskoj motorizovanoj brigadi, u Kabinetu SSNO, zatim u Upravi za obuku i školstvo, Upravi za informisanje i moral Generalštaba Vojske Jugoslavije i Upravi za strategijske studije Saveznog ministarstva odbrane. Bio je više godina glavni i odgovorni urednik opštevojnog teorijskog časopisa "Vojno delo". U penziju je otišao (2005) sa dužnosti pomoćnika za strategije i doktrine u Kabinetu načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore. Predavao je u Školi nacionalne odbrane, na Poslediplomskim studijama (smer – ratna veština) u Centru vojnih škola Vojske Srbije i na Fakultetu bezbednosti u Beogradu, a saradnik je Fakulteta za borbenu umetnost u Požarevcu. Zaposlen je kao predavač na Fakultetu za ekonomske i političke studije u Beogradu. Predavao je, po pozivu, na brojnim fakultetima. Na listi je eksperata za strategije i doktrine, svedimenzionu odbranu, "psihološki rat", "novi svetski poredak", neoružane oblike agresije i borbenu gotovost.

Objavio je više stotina novinarskih geopolitičkih analiza, desetinu felјtona i više desetina naučnih, preglednih i stručnih napisa u časopisima, zbornicima radova i prilozima knjiga. Imao je više od 380 javnih nastupa na tribinama, promocijama, predavanjima, u radio i TV emisijama. U štampi je objavlјeno više od 570 napisa, a na Internetu je predstavlјeno više od pet stotina priloga o njegovoj ličnosti, istraživanjima i naučnim stavovima.

Na osnovu ocena eksperata iz oblasti teorije ratovanja i metodologije ratne veštine, u teoriju ratne veštine uneo je: novu klasifikaciju ratova; naučno objašnjenje ratova u vanfizičkoj i vanvojnoj sferi (neoružani oblici agresije); definicije savršenih i totalnih ratova; naučno objašnjenje neokortikalnog rata i svedimenzione odbrane; organizacione modele (simulacije) za usavršavanje borbene gotovosti; naučno objašnjenje u vezi s primenom elektromagnetnog i vibratornog oružja i zaštite od tih vrsta oružja; predviđanja ratova budućnosti u kojima će nestati prostor kao faktor rata.

Pored naučno-istraživačkog rada bavi se književnošću i publicistikom. Njegovi radovi prevođeni su na nemački, ruski, francuski, italijanski, engleski, bugarski i jermenski jezik, a osim na prostorima Jugoslavije objavlјivani su u Nemačkoj, Bugarskoj, Švedskoj, Australiji i Jermeniji.

Objavio je brojne naučno-popularne knjige. Dobitnik je desetak domaćih i inostranih nagrada za literarne, publicističke i stručne radove.