KulturaFoto: kragujevac.rs

ŠŠŠŠ… Počinje Šumadijski internacionalni filmski festival

Autor: InfoKG
10:30 | Sreda, 13 12 2017

Šumadijski internacionalni filmski festival, drugi po redu, biće održan od sutra do 17. decembra u Kragujevcu, pod sloganom “Od mladih ka mladima“. Na festivalu će biti prikazano 12 dugometražnih filmova mladih autora iz 10 zemalja u Pozorištu za decu, kao i kratkometražni filmovi za koje će glasati posetioci projekcija u Kulturnom centru UMMUS. 

Na festivalu će biti prikazani filmovi autora zemalja iz regiona, kao i iz Italije, Austrije, Nemačke, Francuske, Španije, Izraela i Amerike. Otvoriće ga američka drama “Laki“ u četvrtak u 20.00 časova.   

Većina filmova koji će biti prikazani otkupljeni su samo za jedno ili festivalsko prikazivanje, tako da kragujevačka publika koja voli dobre filmove ima jedinstvenu priliku da ih pogleda, imajući u vidu da se neće prikazivati u bioskopima a televizije nisu toliko zainteresovane za njihovo prikazivanje. Reč je o dokumentarnim i igranim filmovima mladih autora koji nose novu energiju i ostavljaju jak utisak na gladaoca, a mnogi od njih su osvajali priznanja i nagrade na festivalima širom sveta”, rekao je jedan od direktora festivala Gordan Matić.

Na 2. Šumadijskom interancionalnom filmskom festivalu, takmičiće se kratkometražni filmovi naših autora, za koje će glasati publika, a čiji će autori i članovi filmskih ekipa biti prisutni na projekcijama u Kulturnom centru UMMUS. U istom prostoru u okviru pratećeg programa Kragujevčani će biti u prilici da u subotu na tribini “Moj prvi film“ razgovaraju sa Radivojem Andrićem, iza čijeg potpisa stoje filmovi “Munje“ i “Kad porastem biću kengur“, dok je u prostoru SuperMama agencije predviđena radionica za decu.

Cena ulaznica za jedan festivalski dan je 150 dinara i mogu se kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, Kulturnom centru UMMUS, kafeima Oblomov i Tango. O kompletnom četvrodnevnom programu svi zainteresovani se mogu informissati na sajtu festivala www.siff.rs.

Šumadijski internacionalni filmski festival podržali su Filmski centar Srbije i grad Kragujevac.