Kultura

U toku Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra" (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Sreda, 15 05 2019

Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra", koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Kragujevca, okupio je ove godine devet pozorišta iz zemlje i sveta. Do 17. maja publici se predstavljaju ansambli iz Ukrajine, Rusije, Hrvatske, Češke, Slovenije, Crne Gore, Subotice, Beograda i Novog Sada. 

O umetničkim dometima i kvalitetu predstava odlučivaće članovi Međunarodnog stručnog žirija – predsednik Livija Kroflin iz Hrvatske i članovi Tim Grabnar iz Slovenije i Saša Latinović iz Srbije.

Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ (PROGRAM)

"Originalnim, kvalitetnim i svestranim lutkarskim predstavama ovaj festival daje lepotu, ali i veću odgovornost da se "Zlatna iskra" neguje za one kojima je namenjena. Svaki festival koji afirmiše umetnost namenjenu deci predstavlja doprinos kulturi svake države jer formira nove naraštaje pozorišne publike. Pored toga, naša je misija da kod najmlađe publike ostavimo nezaboravan trag koji će ih čuvati dok odrastaju i koji će pomoći da postanu jaki i da se suoče sa svetom, proživljavanjem različitih emocija za vreme predstava od suza, smeha i tuge, do uzbuđenja i gneva", rekla je na otvaranju festivala Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka kragujevačkog Pozorišta za decu. 

Na svečanom otvaranju festivala nastupila je Ana Konnonenko, koja je izvela predstavu “Kragujevac u peščanim tragovima”. Koristeći pokretnu tehniku, umetnica stvara delo u pesku, a kao rezultat tog rada nastaje peščani film, koji je publiku i goste iz sveta upoznao sa istorijom grada Kragujevca i ovogodišnjim učesnicima „Zlatne Iskre“. Nakon filma, publici se predstavila baletska škola “Aplauz” iz Kragujevca.

Pozorišta koja učestvuju u takmičarskom delu programa, predstaviće se na scenama Pozorišta za decu i Knjaževsko – srpskog teatra, a u pratećem programu festivala 14, 15. i 16. maja od 17 sati u TC Plaza, biće organizovane kreativne slikarske radionice, društvene igre i animacije za decu.

Galerija slika