50 najmoćnijih u Kragujevcu

50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2018.

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 03 01 2019

Predstavljamo vam kompletnu listu 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2018. godini, po izboru portala InfoKG i naših čitalaca. Kriterijumi kojima smo se vodili prilikom sastavljanja liste su politički i finansijski uticaj, lični autoritet, ugled kompanije, prepoznatljivost u javnosti, lakoća ostvarivanja ciljeva… 


50. Vidosav Stevanović - književnik 

Rođen je 1942. godine u Kragujevcu. Pripovedač, pesnik, romansijer, scenarista i dramski pisac. Autor je tridesetak književnih dela, političke biografije Slobodana Miloševića, brojnih eseja i mnoštva tekstova. Nјegove knjige prevedene su na dvadesetak jezika širom sveta. Njegova dela korišćena su i za Veliki školski čas. 


49. Aleksandar Nedeljković – direktor kompanije „Meggle Srbija“ 

Direktor “Meggle Srbija” rođen je 1971. godine u Prizrenu. Na toj funkciji je od februara 2015. godine. Nedeljković je bio pet godina izvršni direktor “Zlatiborca”, komercijalni direktor “Centroproizvoda” četiri godine i komercijalni direktor “Delyuga” osam godina.


48. Radiša Urošević – estradni umetnik i političar

Rođen je 1951. godine u Kragujevcu. Istaknuti je estradni umetnik i svrstava se među najpoznatije pevače narodne muzike u našoj zemlji i šire. U prilog tome govori i činjenica da je nejgova pesma “Tebi za ljubav” korišćena u filmu “Krv i med” Anđeline Džoli. Odbornik je u Skupštini grada Kragujevca.


47. Bojan Milovanović  - privrednik

Rođen je 1976. godine. Vlasnik je privrednih društava W&W Energy, Astra Energy i W&W Inženjering iz Kragujevca. Kompanije čiji je osnivač bave se izgradnjom hidroenergetskih objekata, prvenstveno malih hidroelektrana na području Republike Srbije, i proizvodnjom električne energije. Prema nezvaničnim informacijama, njegova kompanija stoji iza kupovine dva velika poslovna objekta u Kragujevcu. Zanimljivo je i da je bio zaposlen u Ministarstvu rudarstva i energetike.


46. Nenad Cvetković – privrednik

Direktor je preduzeća za proizvodnju gumenih delova za automobile “Gomma line”, tačnije jedan od trojice suvlasnika ove firme, osnovane 2007. godine. Predsednik je Upravnog odbora Kluba prvirednika Kragujevac.


45. Radašin Kostić Kole – privrednik 

Rođen je 1960. godine u Novom Pazaru. Vlasnik je kompanije “Kole petrol”, osnovane 1999. godine. U okviru kompanije posluju benzinske pumpe, Sportski centar “Kole”, a firma se bavi rentiranjem magacinskog prostora i veleprodajom nafte na tržištu cele Srbije.


44. Marija Šerifović – estradni umetnik

Rođena je 1984. u Kragujevcu. Najveću slavu i popularnost stekla je trijumfom na Evroviziji 2007. godine sa pesmom „Molitva“, kada je Srbiji donela prvu pobedu na ovom festivalu. Od tada do danas je snimila brojne hitove i napravila velike koncerte, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uživa veliki ugled i uticaj na srpskoj estradi.


43. Zoran Ilić – predsednik Osnovnog suda 

Rođen je 1959. godine u Kragujevcu. Funkciju predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu obavlja od juna 2014. godine, pre toga je bio vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu od kraja juna 2013. godine. Na funkciju sudije Opštinskog suda u Kragujevcu izabran je sredinom aprila 1986. godine.


42. Petar Veselinović – dekan Ekonomskog fakulteta

Rođen je 1969. godine u Ćupriji. Redovni je profesor Ekonomskog fakulteta kragujevačkog Univerziteta. Jednoglasnom odlukom je u julu 2016. postavljen na mesto dekana Ekonomskog fakulteta. Predsednik je Društva ekonomista grada Kragujevca i član predsedništva Saveza ekonomista Srbije. Obavljao je funkciju člana Gradskog veća za finansije od juna 2012. do oktobra 2014. godine. Bio je i član Upravnog odbora i predsednik FK “Radnički 1923”.


41. Dragan Senić – privrednik

Rođen je u 1962. godine u Rači kod Kragujevca. Po zanimanju je diplomirani elektro inženjer. Vlasnik je i generalni direktor preduzeća "Sena", koje se bavi proizvodnjom industrijskih rashladnih sistema, delova sistema i rashladnih komora.


40. Slavoljub Galić Đani – vlasnik Galerije nakita “Đani” 

Rođen je 1951. godine u Kragujevcu. Jedan je od najpoznatijih srpskih juvelira i dizajnera nakita. Galerija nakita “Đani” osnovana je 1985. godine kada je pokrenuo malu radionicu i postavio osnove porodičnog posla.


39. Luka Milivojević - sportista 

Rođen je 1991. godine u Kragujevcu. Seniorsku karijeru je započeo u FK “Radnički 1923” u sezoni 2007/08., potom prelazi u “Rad”, pa u Crvenu zvezdu. U 2013. potpisuje ugovor sa belgijskim Anderlehtom, koji ga 2014. šalje na pozajmicu u Olimpijakos, gde je od 2016. prvi put nosio kapitensku traku. U januaru 2017. potpisao je ugovor sa Kristal Palasom, a početkom 2018. postao je kapiten ovog engleskog premijerligaša. Do sada je za reprezentaciju Srbije zabeležio 26 nastupa i jedan pogodak, a učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.


38. Saša Jaćović – direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije 

Rođen je 1968. godine u Kragujevcu. Direktor je Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije - ALIMS. Po stručnosti je specijalista interne medicine. Nekada je radio kao menadžer u kompaniji „Hemofarm“. Dobitnik je prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”.


37. Veroljub Dugalić – generalni sekretar Udruženja banaka Srbije

Doktor ekonomskih nauka rođen je 1955. godine u Brezovi kod Studenice. Generalni je sekretar Udruženja banaka Srbije, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu kragujevačkog Univerziteta, kao i predsednik, najtrofejnijeg kluba malog fudbala u Srbiji, “Ekonomca”. Dugalić je bio pomoćnik, pa i ministar finansija u Vladi Savezne Republike Jugoslavije od 2001. do 2003. godine, predsednik je Upravnog odbora Beogradske berze i DDOR Novi Sad, kao i predsednik Skupštine JUBMES banke.


36. Dragan Obradović Obi – privrednik 

Osnivač, vlasnik i direktor Građevinske firme “OBI” rođen je 1954. godine u selu Kruševica kod Rekovca. Po zanimanju je građevinski inženjer, otac je troje dece, od kojih je do sada dobio petoro unučića. Njegova firma uspešno posluje više od 30 godina, bavi se izgradnjom stambenih, poslovnih, industrijskih objekata i objekata drugih namena, kao i poslovima projektovanja i inženjeringa.


35. Mladen Petković – direktor kompanije “Zastava oružje”

Rođen je 1978. godine u Zrenjaninu. Funkciju direktora “Zastava oružja” obavlja od 1. decembra 2018. Prethodno je bio generalni direktor kompanije “Krušik” iz Valjeva. Dolaskom na čelo kragujevačke namenske najavio je da privatizacije fabrike neće biti, kao ni smanjenja broja zaposlenih. Cilj mu je povećanje obima proizvodnje, modernizacija i uvođenje novih tehnologija, proizvoda i materijala.


34. Saša Nenadović – privrednik 

Rođen je 1972. godine u Kragujevcu. Vlasnik je štamparije “Grafostil”, osnovane 1995. godine. Suvlasnik je kompanija Solaris Energy solarna elektrana 2 mw; Pionir Energy hidro elektrana 0,5 mw.


33. Jezdimir Kuč – privrednik

Vlasnik i osnivač mlekare “Kuč company”, koja je kao zanatska radnja „Katuni“ 1992. osnovana, a godinu dana kasnije je prerasla u kompaniju. U mlekari se dnevno preradi više od 60.000 litara mleka. “Kuč” svoje proizvode, osim na domaćem, plasira i na tržišta Rusije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Kompanija je razvila i maloprodajnu mrežu kroz lanac “Livade”, koji ima oko 100 prodavnica u Srbiji, od kojih je deo u vlasništvu firme, a deo u franšizi. 


32. Milan Spasojević Spale – privrednik 

Vlasnik firme “Triple Jump Group”, nekadašnji atletičar i olimpijac u troskoku rođen je 1950. godine u Nišu. Osnovnu, srednju školu i mašinski fakultet završio je u Kragujevcu. Jedan je od osnivača “Delta Holdinga” uz Miroslava Miškovića, čiji je i kum, bivši je većinski vlasnik “Delta sporta” i još nekoliko firmi. Spasojevića firma “Triple Jump Group” bavi se zastupništvom sportskih brenodva, nekretninama, kao i hotelijerstvom – Hotel „Jump inn” u Beogradu.


31. Milenko Marjanović – privrednik

Rođen je u Kniću kod Kragujevca. Poznati je kragujevački privrednik, tačnije ugostitelj, s obzirom na to da su u njegovom vlasništvu hoteli “Šumarice” i “Zelengora” i nekoliko kafana u centru grada. Sportski je radnik, na čelu “Radničkog 1923” bio je u sezoni 1994/95, a u februaru 2013. je ponovo izabaran za predsednika kluba i tu funkciju je obavljao do jula 2014. Bio je direktor UTP “Kragujevac”, pre privatizacije, firme u okviru koje su poslovali hoteli i ugostiteljski objekti čiji je danas vlasnik.


30. Vladimir M. Janković – advokat 

Jedan od najpoznatijih srpskih advokata rođen je 1968. godine u Kragujevcu. Pravom se bavi od 1991. godine, kada je i diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Najpre je bio sudijski saradnik, zatim i sudija, a advokaturom se samostalno bavi od 1998. godine. Bavi se svim oblastima prava, a svoj rad je posvetio u najvećoj meri krivičnom i privrednom pravu.


29. Vladimir Leković – privrednik

Generalni direktor porodičnog preduzeća “Tara” rođen je 1982. u Kragujevcu. Diplomirani je ekonomista. “Tara” je lider u proizvodnji i distribuciji luksuznih podnih i zidnih drvenih obloga u Srbiji. Izvozi svoje proizvode u više od 15 zemalja sveta.


28. Živorad Lekić – advokat 

Rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Advokaturom se bavi od 1984. godine i poznat je i priznat advokat u našoj zemlji. Obavljao je funkciju predsednik kragujevačke Advokatske komore u periodu od 1998. do 2006. godine. Član je Upravnog odbora Advokatske komore Srbije od 2006. godine. Stručnjak je u krivičnoj materiji kojom se bavi već gotovo 30 godina. Kad nije na poslu, onda je na fudbalu koji aktivno igra za jedan klub iz Gradske lige, a sa Advokatskom reprezentacijom Srbije svojevremeno je bio i svetski prvak.


27. Nikola Vrućinić – privrednik 

Rođen je 1983. godine u Kragujevcu. Suvlasnik je jednog od najvećih privatnih energetskih objekata u zemlji solarne elektrane Solaris 1 i Solaris 2 ukupne snage 2 mw. Idejni je tvorac i osnivač Energetskog portala Srbije, medija specijalizovanog za oblast energetike i održivog razvoja, kao i firme “Sava building”, koja je sagradila jedan od najlepših objekata u gradu. Reč je o Mikro tržnici “Sava” na Aerodromu u koju je uloženo oko 2 miliona evra, a u okviru koje se nalazi i najveće privatno obdanište u Srbiji “Aviončić”. Kroz nekoliko projekata poslednjih godina u srpsku privredu je investirao više od 6 miliona evra.


26. Milorad Blagojević – privrednik 

Vlasnik je preduzeća “Sanel”, porodične firme koja je osnovana 1992. godine i trenutno zapošljava oko 100 radnika. “Sanel” je jedan od najvećih sanbdevača našeg tržišta auto-delovima za sva putnička vozila. “Sanel” je distributer i serviser “Tojotinih” vozila. Matična lokacija preduzeća je u Kragujevcu, tačnije na Košutnjaku, a raspolaže i objektima u Zemunu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.


25. Slobodan Nikolić Cobi – privrednik

Vlasnik je i generalni direktor kompanije ''Nikom'', osnovane 1991. godine. “Nikom” je zastupnik više automobilskih brendova, a krajem februara 2016. svečano je otvorio ekskluzivni prodajno-servisni centar brendova Fiat Chrysler grupacije.


24. Milan Urošević – političar i privrednik

Predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove i član predsedništva stranke rođen je 1985. godine u Kragujevcu. Osnivač je “RSG media grupe”, koja uspešno posluje već 12 godine i čiji medijski uticaj iz godine u godinu raste. Do prve polovine 2016. godine obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada, a na aprilskim izborima 2016. lista koju je predvodio ušla je u lokalni parlament. Član je Odbora grupacije za radiodifuziju u Privrednoj komori Srbije.


23. Svetlana Todorović – direktor kragujevačke Poreske uprave

Rođena je 1972. godine u Kragujevcu. U kragujevačkoj filijali Poreske uprave zaposlena je od 1997. godine. Funkciju direktora filijale obavljala je od 2004. do 2008. godine. Radila je i kao zamenik nalčelnika za finansije u Gradskoj upravi od 2011. do 2012. Na mesto direktora Poreske uprave u Kragujevcu opet je postavljena u novembru 2013. godine.  


22. Jasmina Rajković – načelnik Policijske uprave Kragujevac

Prva žena načelnik Policijske uprave u Kragujevcu rođena je 1977. godine u Aranđelovcu. Na funkciju je stupila u junu 2017. godine. Stabilan red i mir, opšta imovinska sigurnost i smanjenje broja krivičnih dela neki su od prioriteta načelnice kragujevačke policije.


21. Đorđe Ristić – predsednik Višeg suda

Rođen je 1974. godine u Kragujevcu. Za sudiju u ovdašnjem Osnovnom sudu izabran je 2005. godine i radio je kao sudija krivičar u veću. U januaru 2010. izabran je za sudiju Višeg suda. Od kraja aprila 2013. godine obavljao je funkciju v.d. predsednika kragujevačkog Višeg suda, a u maju 2014. izabran je za predsednika.


20. Tanasije Katanić Tasa – privrednik

Vlasnik je kompanije “Prizma” jednog od najvećih kragujevačkih brendova, osnovane 1990. godine. “Prizma” je danas u svetu cenjeni proizvođač profesionalne medicinske opreme.


19. Dragan Spasić Spale – privrednik

Vlasnik Trgovinskog preduzeće “Morava” rođen je 1962. godine u Dobrovišu kod Vlasotinca. “Morava” je osnovana 1998. godine, a osnovna joj je delatnost snabdevanje maloprodajnih objekata robom široke potrošnje na teritoriji grada Kragujevca i centralne Šumadije. Na listi je jer preduzeće na čijim je čelu zapošljava oko 270 radnika, a u svom sastavu ima oko 40 maloprodajnih objekata u Kragujevcu i Lapovu, sa tendencijom širenja maloprodajne mreže. Poseduje i šest hladnjača za zamrznutu robu i suhomesnate proizvode.


18. Milan Kostadinović -  privrednik 

Rođen je 1977. godine u Beogradu, a po struci je diplomirani ekonomista. Vlasnik je Građevinske firme “Prvako inženjering”, u čijem je vlasništvu Hotelsko-apartmanski kompleks “Kraljevi Čardaci Spa” na Kopaoniku i u okviru koje posle trgovinski lanac “Komšija”, nekadašnji “Čar”. Dobitnik je priznanja Top 300 najboljih preduzetnika Jugoistočne Evrope, koje mu je uručeno u februaru 2016. u Dubrovniku.


17. Dragan Jovović – privrednik i alpinista

Rođen je 1958. u Gornjem Milanovcu. Osnivač je i vlasnik "Takovo osiguranja", koje je u procesu likvidacije, vlasnik hotela "Mount" na Kopaoniku i nekadašnji vlasnik Televizije “Kanal 9”. Jovović i dalje slovi za jednog od najbogatijih Kragujevčana. Učestvovao je u mnogim alpinističkim ekspedicijama i osvojio vrhove kao što su: Jongsong (7.462 m), Ćukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m).


16. Predrag Sazdanović – direktor Kliničkog centra

Direktor ovdašnjeg Kliničkog centra rođen je 1966. godine u Kragujevcu. Na tu funkciju je postavljen u oktobru 2015. godine. Poznati je kragujevački ginekolog, a bio je i odbornik gradskog parlamenta od 2012. do 2015. godine, takođe je obavljao i funkciju pomoćnika ministra zdravlja. Na listi najmoćnijih se našao jer je na čelu ustanove koja pruža zdravstvenu zaštitu stanovništu sa šireg područja centralne Srbije na kojem živi više od 2 miliona ljudi, ali i koja broji više od 2.200 zaposlenih.


15. Nenad Filipović – rektor Univerziteta

Rođen je 1970. godine u Kragujevcu. Na mesto v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu postavljan je u junu 2018., a potom izabran za rektora u decembru prošle godine. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu 1994., gde je odbranio i doktorsku disertaciju 1999. godine. Usavršavao se na Univerzitetu u Beču, kao i na Harvardu u Sjedinjenim Američkim Državama. Redovni je profesor Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevc.


14. Biljana Ilić Stošić – načelnik Šumadijskog upravnog okruga

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga rođena je 1964. godine u Kragujevcu. Diplomirani je filozof i sociolog, kao i politikolog. Aktivno bavljenje politikom započela je 2006. U dva mandata bila je poslanik SNS-a u Skupštini Republike Srbije u periodu od 2012. do početka juna 2016. godine. Na čelu Šumadijskog upravnog okruga je od jula 2016. godine. Slovi za ženu sa jakim političkim vezama u vrhu države.


13. Dubravka Damjanović – predsednik Apelacionog suda

Rođena je 1957. godine u Beogradu. Od kraja oktobra 2013. godine obavlja funkciju predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu. Rad u pravosuđu je započela pre 34 godine, kao pripravnik u Opštinskom sudu u Rači, a već 1984. godine je izabrana za sudiju tog suda. Funkciju predsednika Opštinskog suda u Rači obavljala je od novembra 1992. godine do početka 2000. godine, kada je izabrana za sudiju Okružnog suda u Kragujevcu, u kome je radila do izbora za sudiju ovdašnjeg Apelacionog suda od januara 2010. godine.


12. Bratislav Lazarčević – privrednik

Rođen je 1960. godine u Čumiću. Vlasnik je preduzeća “Trnava promet”, osnovanog 1989. godine. Poseduje široku mrežu maloprodajnih objekata u Kragujevcu i okolini. U 2015. kupovinom Slatke kuće “Srce” proširio je poslovanje na ugostiteljstvo i proizvodnju konditorskih proizvoda.


11. Zoran Vulović – privrednik 

Rođen je 1961. godine u Rekovcu kod Kragujevca. Vlasnik je firme “Vulović transport”, koja uspešno posluje već 16 godina i zvanični je diler fabrike MAZ. Firma se bavi i montažom autobusa i kamiona marke MAZ. “Vulović transport” obavlja javni gradski prevoz u Kragujevcu i Kraljevu. Počasni je konzul Republike Belorusije. U 2016. godini deo Vulović grupacije proširio je poslovanje otvaranjem gasne stanice u Nišu, ali i obavljanjem međugradskog prevoza na više linija.


10. Miroljub Tomić - sudija Vrhovnog kasacionog suda 

Rođen je 1961. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovne studije na Pravnom fakultetu. U kragujevčakim sudovima karijeru je započeo 1987. Prvo je radio u Osnovnom sudu udruženog rada, pa u Opštinskom sudu, potom u Okružnom sudu, gde je bio i predsednik od juna 2001. do kraja decembra 2009. Početkom 2010. bio je sudija Apelacionog suda, gde je obavljao i funkciju zamenika vršioca funkcije predsednika suda. Bio je član Visokog saveta pravosuđa, a u periodu marta 2012. do marta 2017. godine, član Visokog saveta sudstva i zamenik predsednika, u to vreme je dva puta bio i predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine. Na funkciji sudije Vrhovnog kasacionog suda je od novembra 2017. Sudija je u krivičnoj materiji.


9. Jovan Mladenović – Episkop šumadijski 

Rođen je 1950. godine u selu Dobrača kod Arilja. Za Episkopa šumadijskog izabran je 2002. godine. Poznat je po vrlo dobrim odnosima koje uspostavlјa sa mnogim činiocima društvenog života u Eparhiji i celoj Srbiji – državnim institucijama, političarima, privrednicima, naučnim i kulturnim ustanovama i poslenicima, umetnicima. Autor je više bogoslovsko-pastirskih radova, koji su objavlјeni u štampanim i elektronskim crkvenim publikacijama.


8. Davor Veličkovski - predsednik kompanije Sigit Srbija

Rođen je 1972. u Beogradu. Predsednik je kompanije “Sigit Srbija” u Kragujevcu od 2011., koja se bavi proizvodnjom plastičnih delova i sklopova za automobile. Član je i Upravnog odbora Sigit grupe, čije je sedište u Torinu, u Italiji. Kompanija pored Fiat-a, sarađuje i sa BMW-om, Jaguarom, Mercedesom, LandRoverom, Renaultom, Audijem, Seatom, a odnedavno i sa Porscheom. 


7. Dragomir Milojević - predsednik Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, predsednik Visokog saveta sudstva

Rođen je 1954. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet. Karijeru je započeo u Opštinskom sudu u Kragujevcu, gde je radio prvo kao pripravnik, a onda i kao sudija. Potom je u novembru 1992. izabran za sudiju Okružnog suda u Kragujevcu, a 1999. za sudiju  Vrhovnog suda Srbije. Za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabran je oktobra 2012. Za vršioca funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda postavljen je u februaru 2013. Istovremeno postao je predsednik Visokog saveta sudstva. Na funkciju predsednika Vrhovnog kasacionog suda stupio je u  decembru 2013.


6. Veroljub Stevanović – bivši gradonačelnik 

Najpoznatiji nekadašnji gradonačelnik našeg grada rođen je 1946. godine u Kragujevcu. Predsednik je Zajedno za Šumadiju, najveće opozicione grupacije u gradu, trenutno obavlja i funkciju narodnog poslanika u republičkom parlamentu. Funkciju gradonačelnika obavljao je u periodima od 1996. do 2000. i od 2004. do 2014. godine.


5. Radomir Nikolić – gradonačelnik

Gradonačelnik je rođen 1976. godine u Kragujevcu. Sin je bivšeg predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Za gradonačelnika Kragujevca je izabran na sednici Skupštine grada oktobra 2014., a potom i u junu 2016. godine.


4. Bratislav Milanović – privrednik

Rođen je 1962. godine u Kragujevcu. Osnivač je kompanije “Milanović inženjering”, osnovane 2000. godine, koju je početkom 2018. zvanično prodao nemačkom “Siemensu”. Vlasnik je kompanije “Milanović Industries Group – MIND Group” koja je u prošloj godini otpočela izgradnju industrijskog kompleksa “MIND parka” u Sobovici. Očekuje se da će u MIND parku biti zaposleno nekoliko hiljada lјudi.


3. Vladimir i Nikola Lazarević – privrednici

Vlasnici su kompanije “Forma Ideale”, koja uspešno posluje više od 20 godina. Preduzeće se bavi proizvodnjom i distribucijom nameštaja, kroz svoju maloprodajnu i jaku veleprodajnu mrežu. Svrstava se u rang velikih firmi koja zapošljava više od 1.300 radnika. Veleprodajnu mrežu čini nekoliko stotina prodjanih mesta na četiri kontinenta. “Forma Ideale” izvoznu strategiju realizuje kroz razgranatu mrežu u 35 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike. Promet ove kompanije u 2017., je veći od ovogodišnjeg gradskog budžeta. Prema podacima APR-a promet u 2017. je iznosio oko 10 milijardi dinara, dok je dobit iznosila nešto više od 668 miliona dinara.


2. Alesio Leonardi – direktor fabrike “FCA Srbija”

Od novembra 2015. godine je na poziciji direktora kragujevačke fabrike “FCA Srbija”. Preuzeo je ovu funkciju u Srbiji, nakon desetogodišnjeg ekspertskog i menadžerskog iskustva na najzahtevnijim pozicijama u okviru FCA Grupacije. Razlog zbog kog se nalazi na listi najmoćnijih je taj što je na čelu kragujevačke fabrike koja je i dalje najveći srpski izvoznik i u značajnoj meri utiče i na ekonomsku situaciju u našem gradu i zemlji.


1. Dušan Mojsilović – privrednik

Rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Diplomirani je inženjer poljoprivrede i vlasnik kompanije "Agromarket", osnovane 1991. godine. “Agromarket” je proizvođač, jedan od vodećih uvoznika, zastupnika i distributera širokog portfolia proizvoda kojima kvalitetno pokriva potrebe kupaca sa područja Zapadnog Balkana – Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija. Sem zastupništva brendova vodećih svetskih proizvođača pesticida, domaćih i inostranih selekcionih kuća, garden i profi programa, kompanija se razvila i pozicionirala i sopstvene brendove (Villager, AGM, FitoFert...). Kompanija Agromarket u 2017. ostvarila je promet od preko 17 milijardi dinara, dok je dobit 1,8 milijardi, pokazuju podaci APR-a. Zbog toga je i ove godine Mojsilović na prvom mestu na listi, a promet njegove kompanije je oko 2,5 puta veći od planiranog gradskog budžeta za ovu godinu.


Primećujete da smo i ove godine na listu uvrstili veći broj privrednika, kao i prethodne dve godine, a to je zbog njihove uloge u društvu, prometa i dobiti koju su ostvarili i želja da promovišemo privatno preduzetništvo. 

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne register, kompanije čiji se vlasnici i direktori nalaze na ovoj listi u 2017. godini ostvarile su promet od preko 1,5 milijardi evra i zabeležile neto dobit od oko 50 miliona evra. 

Plan nam je da, kao i prošle, i ove godine uradimo intervjue sa pojedinim privrednicima sa liste najmoćnijih u Kragujevcu u 2018. i pokušamo da otkrijemo njihov recept za uspeh. Cilj nam je da kod mladih probudimo preduzetnički duh i podstaknemo ih da se otisnu u preduzetničke vode i sami sebi obezbede bolju budućnost.  

Intervjue sa ljudima sa liste 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2017. pogledajte u rubrici Kragujevčani.