50 najmoćnijih u Kragujevcu

50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2020.

Autor: InfoKG
12:30 | Nedelja, 03 01 2021

Predstavljamo vam listu 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2020. godini, po izboru portala InfoKG i naših čitalaca. Kriterijumi kojima smo se vodili prilikom sastavljanja liste su politički i finansijski uticaj, lični autoritet, ugled kompanije, prepoznatljivost u javnosti, lakoća ostvarivanja ciljeva… 


50. Milan Radović, direktor kompanije Yanfeng u Kragujevcu 

Rođen je 1980. u Kragujevcu. Direktor je kragujevačke fabrike “Yanfeng”, koja je otvorena krajem novembra 2019. i bavi se proizvodnjom komponenata za automobilske enterijere. “Yanfeng” trenutno zapošljava oko 420 ljudi, a plan je da do kraja 2023. bude zaposleno ukupno 800. Ova kompanija nastavlja da širi poslovanje na teritoriji našeg grada, a u prilog tome govori i činjenica da se za njene potrebe gradi još jedna fabrička hala u Radnoj zoni Feniks. Radović je u periodu od 2016. do 2019. bio direktor fabrike Adient Interiors u Kragujevcu, a prethodno je radio kao inženjer u Zastava kovačnici. 


49. Bojan Milovanović  - privrednik

Rođen je 1976. godine. Vlasnik je privrednih društava W&W Energy, Astra Energy i W&W Inženjering iz Kragujevca. Kompanije čiji je osnivač bave se izgradnjom hidroenergetskih objekata, prvenstveno malih hidroelektrana na području Republike Srbije, i proizvodnjom električne energije. Prema nezvaničnim informacijama, njegova kompanija stoji iza kupovine dva velika poslovna objekta u Kragujevcu. Zanimljivo je i da je bio zaposlen u Ministarstvu rudarstva i energetike. 


48. Marija Šerifović – estradni umetnik

Rođena je 1984. u Kragujevcu. Najveću slavu i popularnost stekla je trijumfom na Evroviziji 2007. godine sa pesmom „Molitva“, kada je Srbiji donela prvu pobedu na ovom festivalu. Od tada do danas je snimila brojne hitove i napravila velike koncerte, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uživa veliki ugled i uticaj na srpskoj estradi.


47. Zoran Ilić – predsednik Osnovnog suda

Rođen je 1959. godine u Kragujevcu. Funkciju predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu obavlja od juna 2014. godine, pre toga je bio vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Kragujevcu od kraja juna 2013. godine. Na funkciju sudije Opštinskog suda u Kragujevcu izabran je sredinom aprila 1986. godine.


46. Dragan Senić – privrednik

Rođen je u 1962. godine u Rači kod Kragujevca. Po zanimanju je diplomirani elektro inženjer. Vlasnik je i generalni direktor preduzeća "Sena", koje se bavi proizvodnjom industrijskih rashladnih sistema, delova sistema i rashladnih komora.


45. Nenad Cvetković – privrednik

Rođen je 1971. u Kragujevcu. Ovaj diplomirani mašinski inženjer suvlasnik je kompanije Gomma line koja dug niz godina uspešno izvozi svoje proizvode za automobilsku industriju u više zemalja Evropske unije i Rusiju. Takođe je i suvlasnik kompanije G-Mold, koja se bavi proizvodnjom alata za automobilsku industriju. 2020. je uspešno realizovao projekat Joint venture investicije sa poznatom italijanskom kompanijom iz iste branše “Oldrati”. Produkt toga je da je u Kragujevcu registrovana firma GOMMA LINE-OLDRATI sa željom da se uposle novi naši stručnjaci i poveća tržište Evropske unije.


44. Luka Milivojević - sportista 

Rođen je 1991. godine u Kragujevcu. Seniorsku karijeru je započeo u FK “Radnički 1923” u sezoni 2007/08., potom prelazi u “Rad”, pa u Crvenu zvezdu. U 2013. potpisuje ugovor sa belgijskim Anderlehtom, koji ga 2014. šalje na pozajmicu u Olimpijakos, gde je od 2016. prvi put nosio kapitensku traku. U januaru 2017. potpisao je ugovor sa Kristal Palasom, a početkom 2018. postao je kapiten ovog engleskog premijerligaša. Do sada je za reprezentaciju Srbije zabeležio 39 nastupa i jedan pogodak, a učestvovao je i na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.


43. Dragan Obradović Obi – privrednik

Osnivač, vlasnik i direktor Građevinske firme “OBI” rođen je 1954. godine u selu Kruševica kod Rekovca. Po zanimanju je građevinski inženjer, otac je troje dece, od kojih je do sada dobio šestoro unučića. Njegova firma uspešno posluje više od 30 godina, bavi se izgradnjom stambenih, poslovnih, industrijskih objekata i objekata drugih namena, kao i poslovima projektovanja i inženjeringa.


42. Petar Veselinović – dekan Ekonomskog fakulteta

Redovni je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu – uža naučna oblast Opšta ekonomija i privredni razvoj. Od septembra 2016. godine, u dva mandata, izabran je za dekana Ekonomskog fakulteta, na čijem se čelu i sada nalazi. U periodu od decembra 2015. do septembra 2016. godine obavljao je funkciju Prorektora za nastavna i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu. Aktuelni je predsednik Društva ekonomista grada Kragujevca i član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije (drugi mandat). Obavljao je funkciju člana Gradskog veća za finansije grada Kragujevca, od juna 2012. do oktobra 2014. godine, a bio je i predsednik Upravnog odbora FK “Radnički 1923” iz Kragujevca. Od jula 2020. godine se nalazi na funkciji predsednika Upravnog odbora KMF “Ekonomac” iz Kragujevca. Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, krajem novembra 2020., imenovan je za člana Radne grupe za izradu Strategije razvoja visokog obrazovanja od 2021. do 2027. godine.


41. Saša Nenadović – privrednik

Rođen je 1972. godine u Kragujevcu. Vlasnik je štamparije “Grafostil”, osnovane 1995. godine. Suvlasnik je kompanija Solaris Energy solarna elektrana 2 mw; Pionir Energy hidro elektrana 0,5 mw.


40. Milan Spasojević Spale – privrednik

Vlasnik firme “Triple Jump Group”, nekadašnji atletičar i olimpijac u troskoku rođen je 1950. godine u Nišu. Osnovnu, srednju školu i mašinski fakultet završio je u Kragujevcu. Jedan je od osnivača “Delta Holdinga” uz Miroslava Miškovića, čiji je i kum, bivši je većinski vlasnik “Delta sporta” i još nekoliko firmi. Spasojevića firma “Triple Jump Group” bavi se zastupništvom sportskih brenodva, nekretninama, kao i hotelijerstvom – Hotel „Jump inn” u Beogradu.


39. Jezdimir Kuč – privrednik 

Vlasnik i osnivač mlekare “Kuč company” rođen je 1961. u selu Boljare, opština Sjenica. “Kuč company” je kao zanatska radnja „Katuni“ osnovana 1992., a godinu dana kasnije je prerasla u kompaniju. U mlekari se dnevno preradi više od 80.000 litara mleka. “Kuč” svoje proizvode, osim na domaćem, plasira i na tržišta Rusije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.


38. Mladen Petković – direktor kompanije “Zastava oružje”

Rođen je 1978. godine u Zrenjaninu. Funkciju direktora “Zastava oružja” obavlja od početka decembra 2018. Prethodno je bio generalni direktor kompanije “Krušik” iz Valjeva. Zastava oružje je u prošloj godini i pored brojnih problema sa kojima se susreće zbog pandemije Korona virusa ostvarilo povećanje proizvodnje za oko 20 odsto u odnosu na 2019., a vrednost novih ugovora u toku 2020. je 95 miliona dolara, uključujući petogodišnji ugovor sa ino-partnerom, čime je osigurano stabilno poslovanje fabrike u narednom period.


37. Milenko Marjanović – privrednik 

Rođen je u Kniću kod Kragujevca. Poznati je kragujevački privrednik, tačnije ugostitelj, s obzirom na to da su u njegovom vlasništvu hoteli “Šumarice” i “Zelengora” i nekoliko kafana u centru grada. Sportski je radnik, na čelu “Radničkog 1923” bio je u sezoni 1994/95, a u februaru 2013. je ponovo izabaran za predsednika kluba i tu funkciju je obavljao do jula 2014. Bio je direktor UTP “Kragujevac”, pre privatizacije, firme u okviru koje su poslovali hoteli i ugostiteljski objekti čiji je danas vlasnik.


36. Vladimir M. Janković – advokat

Jedan od najpoznatijih srpskih advokata rođen je 1968. godine u Kragujevcu. Pravom se bavi od 1991. godine, kada je i diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Najpre je bio sudijski saradnik, zatim i sudija, a advokaturom se samostalno bavi od 1998. godine. Bavi se svim oblastima prava, a svoj rad je posvetio u najvećoj meri krivičnom i privrednom pravu.


35. Vasilije Antić, direktor Dom zdravlja Kragujevac 

Rođen je 1959. u Vranju. Ovaj poznati gastroenterolog je direktor Doma zdravlja Kragujevac od januara 2016. Ova ustanova je, takođe, uključena u borbu protiv Korona virusa. U periodu od 2002. do 2007. bio je pomoćnik ministra zdravlja. Radi i u Kliničkom centru Kragujevac. Antić je 2001. u Rimu završio jednogodišnje master studije iz oblasti zdravstvenog menadžmenta.


34. Živorad Lekić – advokat

Rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Advokaturom se bavi od 1984. godine i poznat je i priznat advokat u našoj zemlji. Obavljao je funkciju predsednik kragujevačke Advokatske komore u periodu od 1998. do 2006. godine. Član je Upravnog odbora Advokatske komore Srbije od 2006. godine. Stručnjak je u krivičnoj materiji kojom se bavi već gotovo 30 godina. Kad nije na poslu, onda je na fudbalu koji aktivno igra za jedan gradski klub, a sa Advokatskom reprezentacijom Srbije svojevremeno je bio i svetski prvak.


33. Dragan Vasiljević, v.d. direktor Instituta za javno zdravlje

Rođen je 1962. u Kragujevac. Funkciju vršioca dužnosti direktora Instituta za javno zdravlja Kragujevac obavlja od novembra 2011. godine, a u ovoj ustanovi je zaposlen od 1996. Na listi se našao jer je na čelu ustanove koja je uključena u borbu protiv Korona virusa i svakodnevno izveštava javnost o broju novoregistrovanih slučajeva zaraze virusom COVID-19 u Šumadijskom okrugu. Vasiljević je specijalista higijene i medicinske ekologije, subspecijalista za bezbednost namirnica i nutricionista. Radi i kao docent na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Školovao se i u Italiji, tačnije bio je na jednogodišnjim postdiplomskim studijama, pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije.


32. Aleksandar Nedeljković – direktor kompanije “Meggle Srbija“
Direktor “Meggle Srbija” rođen je 1971. godine u Prizrenu. Na toj funkciji je od februara 2015. godine. Nedeljković je bio pet godina izvršni direktor “Zlatiborca”, komercijalni direktor “Centroproizvoda” četiri godine i komercijalni direktor “Delyuga” osam godina. Kompanija “Meggle Srbija” u 2019. ostvarila je promet oko 3,6 milijardi dinara, dok je dobit oko 125 miliona, pokazuju podaci APR-a. 


31. Milorad Blagojević – privrednik

Rođen je 1955. u Kragujevcu. Vlasnik je preduzeća “Sanel”, porodične firme koja je osnovana 1992. godine i trenutno zapošljava oko 200 radnika. “Sanel” je jedan od najvećih sanbdevača našeg tržišta auto-delovima za sva putnička vozila. “Sanel” je ovlašćeni serviser “Tojotinih” vozila. Firma raspolaže objektima u Kragujevcu, Zemunu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Užicu.


30. Dragan Spasić Spale – privrednik 

Vlasnik Trgovinskog preduzeće “Morava” rođen je 1962. godine u Dobrovišu kod Vlasotinca. “Morava” je osnovana 1998. godine, a osnovna joj je delatnost snabdevanje maloprodajnih objekata robom široke potrošnje na teritoriji grada Kragujevca i centralne Šumadije. Na listi je jer preduzeće na čijim je čelu zapošljava oko 350 radnika, a u svom sastavu ima oko 40 maloprodajnih objekata u Kragujevcu i Lapovu, sa tendencijom širenja maloprodajne mreže. Poseduje i osam hladnjača za zamrznutu robu i suhomesnate proizvode, kao i sopstveni vozni park za dostavu robe krajnjem potrošaču. Takođe, investira u izgradnju stambeno-poslovnog objekta u centru Kragujevca.  


29. Slobodan Nikolić Cobi – privrednik

Vlasnik je i generalni direktor kompanije ''Nikom'', osnovane 1991. godine. “Nikom” je zastupnik više automobilskih brendova, a krajem februara 2016. svečano je otvorio ekskluzivni prodajno-servisni centar brendova Fiat Chrysler grupacije.


28. Dragan Jovović – privrednik i alpinista 

Rođen je 1958. u Gornjem Milanovcu. Osnivač je i vlasnik "Takovo osiguranja", koje je u procesu likvidacije, vlasnik hotela "Mount" na Kopaoniku i nekadašnji vlasnik Televizije “Kanal 9”. Jovović i dalje slovi za jednog od najbogatijih Kragujevčana. Učestvovao je u mnogim alpinističkim ekspedicijama i osvojio vrhove kao što su: Jongsong (7.462 m), Ćukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m).


27. Nikola Vrućinić – privrednik 

Rođen je 1983. godine u Kragujevcu. Suvlasnik je jednog od najvećih privatnih energetskih objekata u zemlji solarne elektrane Solaris 1 i Solaris 2 ukupne snage 2 mw. Idejni je tvorac i osnivač Energetskog portala Srbije, medija specijalizovanog za oblast energetike i održivog razvoja, kao i firme “Sava building”, koja je sagradila jedan od najlepših objekata u gradu, a reč je o Mikro tržnici “Sava” na Aerodromu. U 2020. je započeo realizaciju nekoliko vrednih građevinskih projekata, a najavio je i nove. Među poslednjim investicijama su kompleks “Renew Concept” na Kosmaju, privatni starački dom “Pet zvezdica” na Košutnjaku, kao i pametni apartmani na Zlatiboru. 


26. Milan Kostadinović -  privrednik 

Rođen je 1977. godine u Beogradu, a po struci je diplomirani ekonomista. Vlasnik je Građevinske firme “Prvako inženjering”, u čijem je vlasništvu Hotelsko-apartmanski kompleks “Kraljevi Čardaci Spa” na Kopaoniku i u okviru koje posle trgovinski lanac “Komšija”, nekadašnji “Čar”. Hotel “Kraljevi Čardaci Spa” je u septembru 2018. od strane Balkanske Alijanse hotelskih asocijacija dobio prestižno priznanje za najbolji hotel sa 4 zvezdice na Balkanu, a 2019. nagradu “Najbolje iz Srbije”, koju su dodelili Privredna komora Srbije i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacije. Kostadinović je dobitnik priznanja Top 300 najboljih preduzetnika Jugoistočne Evrope, koje mu je uručeno u februaru 2016. u Dubrovniku.


25. Vladimir Leković – privrednik

Generalni direktor porodičnog preduzeća “Tara” rođen je 1982. u Kragujevcu. Diplomirani je ekonomista. “Tara” je lider u proizvodnji i distribuciji luksuznih podnih i zidnih drvenih obloga u Srbiji. Izvozi svoje proizvode u više od 15 zemalja sveta. U godini za nama započeo je realizaciju nekoliko vrednih građevinskih projekata, koji podrazumevaju izgradnju više od 30.000 kvadrata, na više lokacija u Srbiji. 


24. Selimir Glišić – direktor kragujevačke filijale Poreske uprave

Rođen je 1958. u Gornjoj Sabanti. U kragujevačkoj filijali Poreske uprave zaposlena je od 1988. godine. Obavljao je funkcije šefa računskog centra, naplate i odeljenja kancelarijske kontrole, a od početka jula 2019. postaje direktor ovdašnje filijale. Pre Poreske uprave u periodu od 1982. do 1988. radio je u nekadašnjem jugoslovenskom automobilskom gigantu, fabrici Zastava automobili.


23. Dejan Joksimović – načelnik Policijske uprave Kragujevac 

Rođen je 1969. u Aranđelovcu. Funkciju načelnika Policijske uprave Kragujevac obavlja od početka decembra 2020. Od 1987. radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, prvo u Policijskoj upravi u Кragujevcu, zatim u Upravi policije u sedištu Ministarstva unutrašnjih poslova, a poslednjih šest godina na mestu pomoćnika načelnika Uprave policije.


22. Vesna Milovanović – predsednik Višeg suda 

Rođena je 1975. godine u Jagodini. Rad u pravosuđu započela je 2000. godine kao pripravnik, a nakon toga i saradnik u tadašnjem Opštinskom sudu. Za sudiju Osnovnog suda u Kragujevcu izabrana je 2010. i radila je kao izvšni sudija i sudija krivičar u veću. U oktobru 2016. izabrana je za sudiju Višeg suda u Kragujevcu, a u novembru 2019. za predsednika suda.


21. Milan Urošević – političar i privrednik  

Rođen je 1985. godine u Kragujevcu. Osnivač je “RSG Media Grupe”, koja uspešno posluje već 15 godina i čiji medijski uticaj iz godine u godinu raste. Takodje, osnivač je više kompanije koje posluju u različitim oblastima, počev od telekomunikacija, preko ugostiteljstva i farmacije do hotelijerstva. Predsednik je kragujevačkog SPO-a i član predsedništva stranke. Na parlamentarnim izborima održanim 2020. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na lokalnim izborima po četvrti put zaredom izabran je za odbornika Skupštine grada. Do 2016. godine obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada. Zamenik je predsednika odbora za bužet i finansije i član četiri skupštinska odbora. Član je Odbora grupacije za radiodifuziju u Privrednoj komori Srbije.


20. Zoran Vulović – privrednik 

Rođen je 1961. godine u Rekovcu kod Kragujevca. Vlasnik je firme “Vulović transport”, koja uspešno posluje već 19 godina i zvanični je diler fabrike MAZ. Firma se bavi i montažom autobusa i kamiona marke MAZ. “Vulović transport” obavlja javni gradski prevoz u Kragujevcu. Počasni je konzul Republike Belorusije. U 2016. godini deo “Vulović grupacije” proširio je poslovanje otvaranjem gasne stanice u Nišu, ali i obavljanjem međugradskog prevoza na više linija. “Vulović grupacija” je kupila fabriku kablova u Rekovcu površine 15.000 kvadrata i 20 hektara zemljišta, a na tom prostoru biće formirana industrijska zona.


19. Tanasije Katanić Tasa – privrednik 

Vlasnik je kompanije “Prizma” jednog od najvećih kragujevačkih brendova, osnovane 1990. godine. “Prizma” je danas u svetu cenjeni proizvođač profesionalne medicinske opreme.


18. Predrag Sazdanović – v. d. direktora Kliničkog centra

Vršilac dušnosti direktora ovdašnjeg Kliničkog centra rođen je 1966. godine u Kragujevcu. Na tu funkciju je postavljen u oktobru 2015. godine. Poznati je kragujevački ginekolog, odbornik je gradskog parlamenta, a obavljao je i funkciju pomoćnika ministra zdravlja. Na listi najmoćnijih se našao jer je na čelu ustanove koja pruža zdravstvenu zaštitu stanovništu sa šireg područja centralne Srbije na kojem živi više od 2 miliona ljudi, ali i koja broji više od 2.600 zaposlenih.


17. Nenad Filipović – rektor Univerziteta 

Rođen je 1970. godine u Kragujevcu. Na mesto v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu postavljan je u junu 2018., a potom izabran za rektora u decembru 2018. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu 1994., gde je odbranio i doktorsku disertaciju 1999. godine. Usavršavao se na Univerzitetu u Beču, kao i na Harvardu u Sjedinjenim Američkim Državama. Redovni je profesor Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu. 


16. Biljana Ilić Stošić – načelnik Šumadijskog upravnog okruga

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga rođena je 1964. godine u Kragujevcu. Diplomirani je filozof i sociolog, kao i politikolog. Aktivno bavljenje politikom započela je 2006. U dva mandata bila je poslanik SNS-a u Skupštini Republike Srbije u periodu od 2012. do početka juna 2016. godine. Na čelu Šumadijskog upravnog okruga je od jula 2016. godine. Slovi za ženu sa jakim političkim vezama u vrhu države. U godini za nama izabrana je za odbornicu Skupštine grada.


15. Veroljub Stevanović – bivši gradonačelnik 

Najpoznatiji nekadašnji gradonačelnik našeg grada rođen je 1946. godine u Kragujevcu. Predsednik je Zajedno za Šumadiju, najveće opozicione grupacije u gradu. Funkciju gradonačelnika obavljao je u periodima od 1996. do 2000. i od 2004. do 2014. godine.


14. Dubravka Damjanović – predsednik Apelacionog suda

Rođena je 1957. godine u Beogradu. Od kraja oktobra 2013. godine obavlja funkciju predsednika Apelacionog suda u Кragujevcu. Rad u pravosuđu je započela pre 38 godina, kao pripravnik u Opštinskom sudu u Rači, a već 1984. godine je izabrana za sudiju tog suda. Funkciju predsednika Opštinskog suda u Rači obavljala je od novembra 1992. godine do početka 2000. godine, kada je izabrana za sudiju Okružnog suda u Кragujevcu u kome je radila do izbora za sudiju ovdašnjeg Apelacionog suda od januara 2010. godine. Dana 24. 12. 2019. Visoki savet je izabrao za sudiju Vrhovnog kasacionog suda, a na tu funkciju će stupiti u januaru 2021. godine.


13. Davor Veličkovski - predsednik kompanije Sigit Srbija

Rođen je 1972. u Beogradu. Predsednik je kompanije “Sigit Srbija” u Kragujevcu od 2011., koja se bavi proizvodnjom plastičnih delova i sklopova za automobile. Član je i Upravnog odbora Sigit grupe, čije je sedište u Torinu, u Italiji. Kompanija pored Fiat-a, sarađuje i sa BMW-om, Jaguarom, Mercedesom, LandRoverom, Renaultom, Audijem, Seatom i Porscheom. 


12. Nikola Dašić – gradonačelnik

Gradonačelnik je rođen 1975. godine u Ljubljani. Na čelo grada je zvanično postaljen krajem avgusta 2020., a prethodno je radio u Narodnoj banci Srbije, Agenciji za privatizaciju i Generalštabu Vojske Srbije i Crne Gore. Dašić je pre stupanja na dužnost gradonačelnika javnosti bio poznat kao kum njegovog prethodnika Radomira Nikolića.


11. Miroljub Tomić - sudija Vrhovnog kasacionog suda 

Rođen je 1961. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovne studije na Pravnom fakultetu. U kragujevčakim sudovima karijeru je započeo 1987. Prvo je radio u Osnovnom sudu udruženog rada, pa u Opštinskom sudu, potom u Okružnom sudu, gde je bio i predsednik od juna 2001. do kraja decembra 2009. Početkom 2010. bio je sudija Apelacionog suda, gde je obavljao i funkciju zamenika vršioca funkcije predsednika suda. Bio je član Visokog saveta pravosuđa, a u periodu marta 2012. do marta 2017. godine, član Visokog saveta sudstva i zamenik predsednika, u to vreme je dva puta bio i predsednik Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine. Na funkciji sudije Vrhovnog kasacionog suda je od novembra 2017. Sudija je u krivičnoj materiji.


10. Snežana Marković – predsednica Ustavnog suda

Rođena je 1959. godine u Kragujevcu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet. Karijeru je započela 1985. u Okružnom sudu u Kragujevcu, potom je 1988. izabrana za sudiju Opštinskog suda, a nakon toga za sudiju Okružnog suda. Decembra 2002. izabrana je za zamenika Republičkog javnog tužioca, na kojoj se funkciji nalazila do izbora za sudiju Ustavnog suda. Za zamenicu predsednika Ustavnog suda izabrana je 9. marta 2017. Jednoglasno je izabrana za predsednika Ustanovg suda krajem 2019., a zvanično je obavlja od januara 2020.


9. Jovan Mladenović – Episkop šumadijski

Rođen je 1950. godine u selu Dobrača kod Arilja. Za Episkopa šumadijskog izabran je 2002. godine. Poznat je po vrlo dobrim odnosima koje uspostavlјa sa mnogim činiocima društvenog života u Eparhiji i celoj Srbiji – državnim institucijama, političarima, privrednicima, naučnim i kulturnim ustanovama i poslenicima, umetnicima. Autor je više bogoslovsko-pastirskih radova, koji su objavlјeni u štampanim i elektronskim crkvenim publikacijama.


8. Bratislav Lazarčević – privrednik

Rođen je 1960. godine u Čumiću. Vlasnik je preduzeća “Trnava promet”, osnovanog 1989. godine. Poseduje široku mrežu maloprodajnih objekata u Kragujevcu i okolini. U 2015. kupovinom Slatke kuće “Srce” proširio je poslovanje na ugostiteljstvo i proizvodnju konditorskih proizvoda. Ove godine je započeo izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na atraktivnoj lokaciji preko puta Šoping centra Kragujevac Plaza.


7. Bratislav Milanović – privrednik

Rođen je 1962. godine u Kragujevcu. Osnivač je kompanije “Milanović inženjering”, osnovane 2000. godine, koju je početkom 2018. zvanično prodao nemačkom “Siemensu”. Vlasnik je kompanije “Milanović Industries Group – MIND Group” koja je u 2018. godini otpočela izgradnju industrijskog kompleksa “MIND parka” u Sobovici. Očekuje se da će u MIND parku biti zaposleno nekoliko hiljada lјudi.


6. Dragomir Milojević – predsednik Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, predsednik Visokog saveta sudstva

Rođen je 1954. godine u Kragujevcu, gde je završio Osnovnu školu, Gimnaziju i Pravni fakultet. Karijeru je započeo u Opštinskom sudu u Kragujevcu, gde je radio prvo kao pripravnik, a onda i kao sudija. Potom je u novembru 1992. izabran za sudiju Okružnog suda u Kragujevcu, a 1999. za sudiju Vrhovnog suda Srbije. Za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabran je oktobra 2012. Za vršioca funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda postavljen je u februaru 2013. Istovremeno, postao je predsednik Visokog saveta sudstva. Na funkciju predsednika Vrhovnog kasacionog suda stupio je u decembru 2013.


5. Jovica Jovanović – direktor fabrike “FCA Srbija” 

Rođen je 1984. u Leskovcu. Od jula 2019. godine je na poziciji direktora kragujevačke fabrike “FCA Srbija”. U ovoj kompaniji je zaposlen gotovo 10 godina, a, između ostalog, prethodno je bio menadžer pogona Karoserija i Montaža. Razlog zbog kog se nalazi na listi najmoćnijih je taj što je na čelu kragujevačke fabrike koja je i dalje među najvećim srpskim izvoznicima i u značajnoj meri utiče i na ekonomsku situaciju u našem gradu i zemlji. Kompanija FCA Srbija u 2019. ostvarila je promet od gotovo 64 milijarde dinara, dok je dobit oko 159 miliona, pokazuju podaci APR-a. Promet ove kompanije je iz godine u godinu manji, pa je to razlog njihovog pada na listi.


4. Udo Ajhlinger – generalni direktor kompanije Siemens Mobility u Cerovcu

Udo Ajhlinger (Udo Eichlinger) rođen je 1964. godine. Generalni je direktor kompanije Siemens u Srbiji od avgusta 2015. godine, a na čelu kompanije Siemens Mobility d.o.o. Cerovac nalazi se od jula 2019. Osnovne delatnosti kompanije Siemens u Cerovcu su proizvodnja aluminijumskih i čeličnih komponenti za industriju šinskih vozila, a u njoj je trenutno zaposleno oko 800 radnika. U planu je da ova kompanija postane jedan od najvećih evropskih i svetskih centara za proizvodnju lakih šinskih vozila. Zanimljivo je i da je krajem prošle godine startovala isporuka prvih tramvaja porizvedenih u kragujevačkom Siemensu za Nemačku.


3. Vladimir i Nikola Lazarević – privrednici

Vlasnici su kompanije “Forma Ideale”, koja uspešno posluje 25 godina. Preduzeće se bavi proizvodnjom i distribucijom nameštaja, kroz svoju maloprodajnu i jaku veleprodajnu mrežu. Svrstava se u rang velikih firmi koja zapošljava više od 1.700 radnika. Veleprodajnu mrežu čini nekoliko stotina prodjanih mesta na četiri kontinenta. “Forma Ideale” izvoznu strategiju realizuje kroz razgranatu mrežu u više od 50 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike. Na teritoriji Srbije ova kompanija trenutno ima 37 salona nameštaja. Promet ove kompanije u 2019., je veći od ovogodišnjeg planiranog gradskog budžeta. Prema podacima APR-a promet u 2019. je iznosio više od 11,6 milijardi dinara, dok je dobit iznosila gotovo 886 miliona dinara.


2. Dušan Mojsilović – privrednik 

Dušan Mojsilović rođen je 1960. godine u Kragujevcu. Diplomirani je inženjer poljoprivrede i vlasnik kompanije "Agromarket", osnovane 1991. godine. “Agromarket” je proizvođač, jedan od vodećih uvoznika, zastupnika i distributera širokog portfolia proizvoda kojima kvalitetno pokriva potrebe kupaca sa područja Zapadnog Balkana. Sem zastupništva brendova vodećih svetskih proizvođača pesticida, domaćih i inostranih selekcionih kuća, garden i profi programa, kompanija se razvila i pozicionirala i sopstvene brendove (Villager, AGM, FitoFert...). Kompanija Agromarket u 2019. ostvarila je promet od gotovo 17 milijardi dinara, dok je dobit oko 1,8 milijardi, pokazuju podaci APR-a. Zbog toga je i ove godine Mojsilović na vrhu liste, iako formalno drugi, a promet njegove kompanije je gotovo dva puta veći od planiranog gradskog budžeta za ovu godinu.


1. Kragujevački zdravstveni radnici 

S obzirom na to da je godinu za nama obeležio Korona virus, na listi 50 najmoćnijih u Kragujevcu u 2020. na prvom mestu su medicinski i nemedicinski radnici zaposleni u Kliničkom centru, Domu zdravlja, Institutu za javno zdravlje i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika. Oni su naši heroji i najmoćniji u Kragujevcu u prošloj godini, jer se od početka epidemije virusa COVID-19 u Srbiji junački i hrabro bore, pomažu zaraženim pacijentima i spašavaju im živote.


Primećujete da smo i ove godine na listu uvrstili veći broj privrednika, kao i prethodnih godina, a to je zbog njihove uloge u društvu, prometa i dobiti koju su ostvarili i želja da promovišemo privatno preduzetništvo. 

Plan nam je da, kao i prošlih, i ove godine uradimo intervjue sa pojedinim privrednicima sa liste najmoćnijih u Kragujevcu u 2020. i pokušamo da otkrijemo njihov recept za uspeh. Cilj nam je da kod mladih probudimo preduzetnički duh i podstaknemo ih da se otisnu u preduzetničke vode i sami sebi obezbede bolju budućnost.   

Ukoliko želite pogledajte ko se našao na listi najmoćnijih u 2019. OVDE, 2018. OVDE, 2017. OVDE, 2016. OVDE i 2015. OVDE.