Info

5 do 12 za podstanare: Kirije od 60 do 300 evra mesečno

Autor: Jovana Mladenović
14:13 | Utorak, 27 09 2016

Podstanarima, uglavnom studentima, koji traže svoj krov nad glavom u Kragujevcu, ističe vreme za iznajmljivanje stanova. Ponuda je, kako saznajemo iz jedne agencije za iznajmljivanje, ipak daleko veća od potražnje, pa i oni koji su tokom leta bili lenji da se skuće imaju šta da proberu za sebe. Najjeftiniji krevet može se naći za 60 evra, cene dalje rastu sve do 300 evra na mesečnom nivou, koliko treba izdvojiti za takozvane luksuzne stanove.  

Sezona traženja smeštaja je u septembru uveliko u jeku, a kako na većini fakulteta predavanja počinju za nekoliko dana, 5 do 12 je za one koji još uvek nisu odabrali mesto za stanovanje. Najviše se traže garsonjere i jednosobni stanovi u kojima će živeti dve do tri osobe, a zatim sobe, nešto ređe i dvosobni stanovi, dok je za veće interesovanje slabo, a takva je i ponuda.

Studenti uglavnom radije biraju stanove u zgradama, dok roditelji srednjoškolaca više vole da im deca stanuju u sobama u okviru kuća, jer tako imaju utisak da đaci, kojima teško pada odlazak iz porodičnog doma, ipak imaju nekog u blizini da im se nađe.

Najpoželjnija lokacija je Bubanj, odakle su najvećem broju studenata fakulteti blizu, a traži se i Centar. Aerodrom ima prolaz, a Erdogliju, Bresnicu, Paplilule gotovo da niko ne bira.

Sobe u kućama se mogu iznajmiti za 60 do 90 evra sa uračunatim troškovima. Cene najama garsonjera kreću se od 100 do 130 evra. Za jednosobne stanove treba izvojiti od 120 do 150 evra mesečno, dok stanodavci dvosobne stanove cene na 170 i više evra. Kada je reč o depozitu, uglavnom se traži od 50 evra do iznosa jedne kirije, a kod cenkanja stanodavci su spremni da spuste cenu za desetak evra.

U ponudi su i takozvani luksuzni stanovi, koje studenti iznajmljuju retko, a poželjni su među poslovnim ljudima i porodicama. Za njih treba izdvojiti od 200 do 300 evra, a kragujevački stanodavci pod lusksuznim ubrajaju klima uređaje, plazma televizore, led rasvetu i kožne garniture. I za "obične" stanove slični su aduti vlasnika kojima mame buduće stanare - da je sve u stanu novo i ispravno, da je do sada živelo samo par ljudi, da poseduje klimu... Ono što mnogim podstanarima naročito "para uši" u oglasima je "mogućnost ubacivanja veš mašine", koju uglavnom smatraju standardnim uređajem u svakom stanu, dok ih vlasnici, sa druge strane, upućuju na perionice veša gde pranje po kilogramu staje 100 dinara. Često upozoravaju da se ne sme praviti buka, a od zahteva koji dođu naknadno su i da se u stan ne dovodi društvo. Oni koji su u potrazi za stanovima mogu da se skuće čak i potpuno besplatno, ali samo ako je reč o devojkama, pa, nažalost, i ovakve neprotojne ponude su nešto sa čime se mladi podstanari susreću.