Info

Stanove u Kragujevcu nema ko da kupi: Proda se jedan u dva meseca!

Autor: Jovana Mladenović
11:06 | Ponedeljak, 14 12 2015

Ponuda nekretnina za prodaju u Kragujevcu znatno je oslabila u poslednje 2-3 godine jer stanove nema ko da kupi. Investitori se ne usuđuju da ulažu u novu gradnju i opstali su samo najjači koji diktiraju i cenu. Najtraženiji za kupovinu i izdavanje su stanovi što manje kvadrature, a za kupovinu treba izdvojiti od 1000 do 750 evra po kvadratu za nove i znatno manje za polovne stanove.

Zbog situacije na tržištu i novijeg zakona koji propisuje da agencije za nekretninu mogu voditi samo licencirana lica, broj agencija u Kragujevcu u zadnjih par godina se prepolovio. Sada ih ima 15. Ranije se moglo prodati po 6 stanova mesečno, a sada je sreća ako se nađe kupac za jedan stan u dva meseca.

Manji stanovi u novogradnji prodaju se za 1000 evra po kvadratu, i 800-900 evra za polovne stanove. Dvosobni i trosobni stanovi staju 750-800 evra po kvadratu, a polovni i znatno jeftinije. Najskuplji su stanovi u Centru i oko Velikog parka, a za one u Stanovu ili Ljubinim livadama kupaca nema. Najviše su pojeftinili najveći stanovi. Poznato je da su cene nekretnina naglo "skočile" oko 2007. godine kada su Italijani masovno dolazili u Kragujevac pa su se stanovi tada prodavali i po 1400 evra za kvadrat. Mnogi su tada kupovali nekretnine, a kada su Italijani ubrzo otišli, ostali su prazni veliki stanovi, još neisplaćeni, koje vlasnici nemaju kome da izdaju i prodaju, a troškovi se gomilaju iz meseca u mesec.

Najpoželjnija lokacija za kupovinu stanova je, očekivano, Centar grada, ali se jednako traže i nekretnine u blizini Velikog parka. Razlog tome je dolazak sve većeg broja studenata u Kragujevac. Roditelji koji su u mogućnosti sve više se odlučuju da studentima kupe stan nego da plaćaju zakup godinama. Kirije su trenutno veće nego kamate u bankama, a vlasnički stan uvek se lako može izdati, što je siguran prihod.

Najviše se kupuju garsonjere i jednosobni stanovi. Za stanove većih kvadratura kupaca je sve manje, a za velike stanove kupaca gotovo da nema. Razlog su veliki porez i visoke cene grejanja, struje, komunalija...

Kragujevčani najviše biraju stanove od prvog do trećeg sprata. Mada je cena stanova najpovoljnija za prizemlje, od toga se, po pravilu, beži, zbog bezbednosti, ali i činjenice da su kod nas zgrade još uvek takve da nije retkost da dođe do izlivanja kanalizacije i plavljenja ovih stanova.

S pojavom notara situacija se znatno promenila u korist kupaca jer oni sada proveravaju kompletnu dokumentaciju i ugovore, pa nema više prevarenih kupaca kao nekada.

Kada je reč o izdavanju stanova, kao i kod prodaje, najaktuelnije lokacije su Centar, Veliki park i Vašarište, zbog studenata.

Najviše se izdaju garsonjere i jednosobni stanovi, a paradoks je da za dve osobe iznajmljivanje garsonjere može da košta isto kao iznajmljivanje dvosobnog stana. Zbog visine troškova biraju se što manji stanovi. Garsonjeru možete iznajmiti za 100-140 evra, jednosobne i dvosobne stanove za 130-180 evra, a veće za 200-250 evra. Za velike stanove zainteresovanih stanara gotovo da nema, izuzev malog broja poslovnih ljudi.

Kuća za izdavanje i prodaju skoro da nema.