InfoFoto: JKP Šumadija

Analize pokazale da li su ispravne namirnice koje kupuju Kragujevčani na pijacama

Autor: InfoKG
13:34 | Ponedeljak, 08 04 2024

U okviru godišnjeg plana kontrole ispravnosti namirnica, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac, na pijacama "Centar" i "Aerodrom" izvršeno je uzorkovanje mlečnih proizvoda, jaja i sezonskog povrća radi kontrole mikrobiološke i hemijske ispravnosti.

Stručnim razmatranjem ispitivanih parametara utvrđeno je da su uzorci mladog luka, spanaća, rotkvica i zelene salate bezbedni za upotrebu i u njima nije ustanovljeno prisustvo pesticida i teških metala.

Analiza namirnica životinjskog porekla je pokazala da su svi uzorci jaja i kajmaka mikrobiološki ispravni i bezbedni za ishranu. Od četiri uzorka sira, analizom je utvrđeno da jedan uzorak nije mikrobiološki ispravan, pa je prodavcu ove namirnice zabranjena prodaja na pijacama do donošenja rezultata kojima dokazuje ispravnost svojih mlečnih proizvoda.

U cilju kontrole sprovođenja higijenskih mera, uzeti su brisevi sa radnih površina na pijaci "Centar". Ispitivani parametri higijenskog stanja pijačne opreme su pokazali dobru primenu higijenskih principa u objektu.