Info

Bivše "kamiondžije" traže isplatu zaostalih zarada, eventualnom prodajom firme u stečaju nedovoljno sredstava za pokriće dugovanja

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 25 05 2021

Bivši radnici Zastava kamiona u stečaju, čija će se imovina naći na javnoj prodaji 9. juna, drugi dan zaredom okupljaju se ispred zgrade Gradske uprave, dok njihova tročlana delegacija u Beogradu očekuje željeni prijem kod najvišig državnih zvaničnika. Bivše kamiondžije traže da im budu isplaćene zaostale zarade - dug od 187 miliona dinara, koji je nastao u peridou jul 2014 - avgust 2018. godine. Oni traže garanciju da će dobiti svoj novac, i da neće biti "zadnja rupa na svirali", kako nam je rekao jedan od okupljenih radnika, jer prodaja imovine neće ni približno pokriti sva dugovanja kompanije u stečaju, a zaostale zarade su tek u trećem redu za isplatu.

Tročlana delegacija bivših kamiondžija juče je u Beogradu nenajavljeno zatražila prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ostatak kolega okupio se ispred Gradske uprave u Kragujevcu. Kako do prijema nije došlo, bivše kamiondžije i u Beogradu i u našem gradu i danas postupaju isto. 

Delegacija u Predsedništvu želi da osigura da bude ispoštovan predlog bivšeg ministra Gorana Kneževića, po kome bi lokalna samouprava ustupila poreska i druga potraživanja, kako bi se iz te mase isplatile zaostale zarade bivšim kamiondžijama. Za takvo postupanje lokalna samouprava morala bi da dobije zeleno svetlo države, zbog čega delegacija bivših kamiondžija i insistira na prijemu kod predsednika Srbije.

Podsetimo, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine "Zastava kamiona" metodom javnog nadmetanja koje će biti održano 9. juna. Zainteresovanim kupcima na raspolaganju su nepokretna imovina početne vrednosti od 12.99.000 dinara i pokretna imovina ukupne početne vrednosti od 227.130.968 miliona dinara.

Sa druge strane, obaveze Zastava kamiona u stečaju su oko 8 milijardi, a isplata zarada je na trećem mestu, te je strah bivših kamiondžija da će ostati bez ičega opravdan.