Info

COVID je "nevidljivi neprijatelj", Kragujevac ima i vidljivog: Zašto iz dimnjaka Energetike kulja crni dim? (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Ponedeljak, 13 04 2020

U danima kada se toliko govori o javnom zdravlju i "nevidljivom neprijatelju". tj. virusu COVID 19, Kragujevčane brine i ono što vide - crni gusti dim i čađ koji kuljaju iz dimnjaka Energetike. To za naš grad uopšte ne bi bila neka novost, jer je svake grejne sezone ista slika, ali sugrađanima je ovih dana naročito neobično i uznemiravajuće. O čemu se radi, odgovor smo potražili u ovom preduzeću.

Toplanama širom Srbije naloženo je da tokom vanrednog stanja korisniicma isporučuju toplotnu energiju bez obzira na to da li je grejna sezona okončana ili ne, jer su građani obavezani da sede u svojim domovima. Tako postupa i kragujevačka Energetika. 

U danima pandemije, kada je građanima ograničeno kretanje, kada je smanjena i frekvencija saobraćaja, Kragujevčani su zabrinuti i uplašeni za svoje zdravlje, ne samo zbog "nevidljivog neprijatelja", kako struka naziva virus COVID 19, već i zbog onoga što vide iz svojih domova. Panoramu grada "krasi" crni gusti dim koji kulja iz dimnjaka Energetike.

Kragujevčani su na ovakve prizore navikli tokom svake grejne sezone - dok se aplikacije za merenje zagađenja vazduha "usijavaju", republička Agencija za kontrolu kvaliteta vazduha naš grad neretko istovremeno markira zelenom bojom, što se odnosi na vazduh prvog kvaliteta. Činjenica je da Energetika ne može biti jedini zagađivač, da su tu i individualna ložišta, saobraćaj, geografski položaj Kragujevca... Ali pepeo po dvorištima i automobilima u naseljima gde ima Energetikinih postrojenja, naročito kad napada sneg, govori dovoljno. Šta se, međutim, dešava sada, pitaju se sugrađani naročito senzitivni kada je reč o javnom zdravlju jer smo u jeku pandemije koja je paralisala svet?

"Ovo što vidite uvek je prisutno, jer se kotlovi pokreću na mazut. Kada je hladno, i grejna sezona u punom jeku, oni se pokreću samo jednom dnevno - ujutru. Sada ih pokrećemo i gasimo par puta u toku dana, jer su visoke dnevne temperature, a grejanje se i dalje isporučuje, pa je ta ugljena prašina sugrađanima češće i vidljivija", rekli su za InfoKG iz Energetike. 

Grejna sezona, inače, regularno traje do 15. aprila, ali će zbog vanrednog stanja, najverovatnije biti produžena do kraja meseca, očekuju u Energetici. 

Ugalj i mazut u toplani u 2020. godini, očigledno nedovoljno filtriranje, samo je jedan od pokazatelja nemoći ili nezainteresovaosti onih koji se nešto pitaju i rukovode da reše osnove probleme Kragujevčana.