Info

Da li će poskupeti grejanje u Kragujevcu?

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 06 09 2022

U kragujevačkoj Energetici počelo je punjenje sistema za daljinsko grejanje i to će trajati desetak dana, tako da se već od 15. septembra očekuju probe i provera sistema, što će trajati do 1. oktobra. To znači da će sistem daljinskog grejanja u Kragujevcu biti spreman i pre zvaničnog početka grejne sezone. Povećanje cena, bar za sada, nije planirano.

Ovo je, inače, prva grejna sezona u kojoj će se Kragujevac nakon zamene kotlova na ugalj grejati na gas. 

- Imajući u vidu svetku energetsku krizu, iz predostrožnosti smo još prošle zime odlučili da ostavimo u funkciji kotlove na ugalj. Očekujemo da cela zima prođe sa grejanjem na gas, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. 

Ministarstvo rudarstva i enrgetike organizuje redovne sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava na kojima se utvrđuju potrebne količine energenata i alternativnih energenata, mogućnost snabdevanja, stanje na tržištu, šta ima, a šta nema na lageru, šta ima u robnim rezervama, tako da se informacije stalno zanavljaju, kako bi cela država bila spremna da pozitivno odgovori na ovu krizu. 

- Što se tiče cene daljinskog grejanja, u ovom trenutku ne očekujemo povećanje. Imajući u vidu stanje sa energentima, niko ne zna šta može da se desi na međunarodnom tržištu što se tiče cena. Pratićemo situaciju i shodno tome se i ponašati, dodao je Dašić.