Info

Danas drugi sastanak radne grupe koja se bavi socijalnim programom za Fiatove radnike

Autor: InfoKG
09:30 | Petak, 10 06 2022

Radna grupa koja se bavi rešavanjem statusa Fiatovih radnika u fabrici automobila u Kragujevcu, za koje je neprihvatljiva ponuda poslodavca o odlasku na rad u inostranstvo, održaće drugi sastanak danas u 12 časova u Vladi Srbije, piše Agencija Beta, a prenose mediji.

Na prvom sastanku koji je održan juče, predloženo je da ova kategorija radnika uz "minimalac" sačeka zaposlenje u drugim firmama udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca.

Kako je agenciji Beta rekao predstavnik Samostalnog sindikata "Fiat plastic" Zoran Miljković, ovi radnici će biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najviše dve godine uz uveravanja nadležnih da ima mogućnosti da se zaposle i u mnogo kraćem roku, od nekoliko meseci.

Miljković je rekao da će Fiatovi radnici u tom slučaju primati nadoknadu od 47.000 dinara mesečno od čega će sami plaćati doprinose te će im ostati "minimalac".

Kako je Beti juče rekao član pregovaračkog tima i predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević radna grupa će se baviti i pitanjem visine otpremnina za radnike koji žele da napuste fabriku uz socijalni program.

O tome nije bilo pregovora juče na prvom sastanku radne grupe.

Očekivanja radnika su da ona bude viša od predložene zakonske otpremnine uvećane za 20 odsto.

Kako je dogovoreno ranije u pregovorima sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rad radne grupe je oročen na 18. jun.

Radnu grupu čine predstavnici Fiatovih radnika i sindikata, kabineta premijerke Srbije, Razvojne agencije Srbije, kao i ministarstava privrede i rada. 

Izvor: Agencija Beta, mediji