Info

Energetika zatražila POVEĆANJE CENE grejanja

Autor: InfoKG
15:00 | Utorak, 21 02 2023

Energetika je uputila gradu Kragujevcu zahtev za povećanje cene grejanja, te će, ukoliko bude odobreno, domaćinstva plaćati daljinsko grejanje dvadesetak odsto više nego do sada, piše Pressek. Računica Energetike pokazuje da grejanje stana od 50 kvadratnih metara mesečno košta 4.207 dinara, dok bi posle poskupljenja koštalo 5.239 dinara.

Vlasnici stambenog prostora koji grejanje plaćaju paušalno umesto dosadašnjih 84,14 dinara po metru kvadratnom, plaćali bi 104,79 dinara što je više za 24,5 odsto.

Potrošačima koji zagrevanje stambenog prostora plaćaju na osnovu obračunate potrošnje, cena fiksnog dela povećaće se sa 26,55 dinara na 49,62 dinara, dok bi se iznos varijabilnog dela smanjio sa 4,94 na 4,54 dinara.

Nešto veće cene predviđene su i za zagrevanje poslovnog prostora.

Cilj donošenja ove odluke sadržan je u potrebi izbegavanja nelikvidnosti privrednog društva što bi za posledicu imalo nemogućnost plaćanja faktura dobavljaču prirodnog gasa JP Srbijagas, a što bi za krajnju posledicu imalo prekid isporuke toplotne energije svim korisnicima grada Kragujevca“, navodi se u obrazloženju odluke Nadzornog odbora Energetike.

Dodaje se i da su cene prirodnog gasa, koji Energetika od prošle godine koristi za proizvodnju toplotne energije, porasle 11 odsto, dok je cena električne energije, koja je neophodna za rad kotlovskog postrojenja, porasla osam odsto.

Napominje se i da važeće cene grejanja nisu menjane od 2013. godine.

Kragujevavačka Energetika je u oktobru 2020. uputila zahtev Gradskom veću za povećanje cene za stambeni, a umanjenje za poslovni prostor, ali taj zahtev tada nije odobren.

Daljinsko grejanje u Kragujevcu ima oko 22.000 objekata koje koriste domaćinstva, oko 1.100 objekata privrednih društava i više 200 javnih objekata. 

Izvor: Pressek