InfoFoto: InfoKG i kragujevac.ls.gov.rs

Evo kako će Kragujevac obeležiti 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 14 02 2023

Dani kneza Mihaila, centralni događaj u godini jubileja – 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, održaće se od 13. do 16. septembra. 

Učešće u kreiranju programa koji će u novom svetlu prikazati celokupan život i delo kneza Mihaila Obrenovića uzele su sve kragujevačke ustanove kulture. To su Narodni muzej Šumadije, Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, Knjaževsko-srpski teatar, Istorijski arhiv Šumadije, Muzički centar, Dom omladine…

Prema značaju delovanja kneza Mihajla, čini mi se da smo uspeli da izgradimo koncept koji odiše različitim aktivnostima koje spajaju različite umetnosti i nestandarni programi kojim ćemo obeležiti ovaj jubilej. Program je koncipiran u dve celine. Prva koja podrazumeva realizaciju programskih aktivnosti od strane ustanova kulture, a koji prethode glavnom događaju - Dani kneza Mihaila uz učešće SANU. Došli smo do finalnog programa koji  će u najboljem svetlu prikazati ličnost kneza Mihaila u celini, kao i njegove političke misli i političkog delovanja imajući u vidu da se radi o jednom od najvažnijih istorijskih vladara Srbije u XIX veku. Programom je predviđeno 14 programskih aktivnosti u novim nestandardnim formama umetničkog stvaralaštva i glavne manifestacije od 13. do 16. septembra”, kazao je član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić.

Prema istoriografskim izvorima knez Mihailo je rođen u šarenom konaku koji se nalazio na matičnoj lokaciji Narodnog  muzeja Šumadije 

Osetili smo se pozvanim da pokrenemo inicijativu za obeležavanje ovog jubileja. Osim kod grada za obeležavanje jubileja, inicijativu smo pokrenuli NBS-u za izdavanje kovanice sa likom kneza Mihaila i JP Pošta Srbije za izdavanje poštanske markice”, kazao je direktor Narodnog muzeja Šumadije, Miloš Jurišić. 

Program obeležavanja jubileja Narodni muzej počinje izložbom radova za vizuelni identitet jubileja, autora Dejana Petrovića. U saradnji sa fondacijom Kraljevska kuća Obrenovića u maju će biti otvorena izložba ’’Heraldika dinastije Obrenovića’’, kao i promocija knjige za decu ’’Boje naše istorije’’. U okviru Dana kneza Mihaila u Konaku će gostovati izložba Narodnog muzeja Srbije iz zbirke grafike vladarski portreti Obrenovića pod nazivom ’’Kako pamtimo vladare’’ i otvaranje tematske multimedijalne postavke u saradnji Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Šumadije “Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu“.

Povodom jubileja Istorijski arhiv Šumadije izdaće monografiju ’’Knez Mihailo Obrenović’’ u kojoj će biti predstavljen život kneza. 

Pregled dokumenata, prepiski i pisama sa opsežnim komentarima istoričara Predraga Ilića činiće drugi deo monografije, a treći će biti  posvećen umetničkoj biografiji kneza Mihaila”, kazala je direktorka Istorijskog arhiva Šumadije, Sanja Živković.

Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević od Matice srpske je dobio notne zapise i kompozicije u klasičnoj formi koji do sada nisu snimljeni.

U studiju Centra orkestar će odsvirati ’’Note Mihaila kneza’’ kojim će srpske igre 19. veka doživeti muzičko izdanje, a sve će to biti propraćeno igrom našeg folklora na promociji u Knjaževsko-srpskom teatru. Imajući u vidu da će te note prvi put biti snimljene, ostaviće trag od nacionalnog značaja”, istakao je direktor Centra Abrašević, Marko Lazović.

U saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, Narodna biblioteka ’’Vuk Karadžić’’ organizovaće Međunarodni naučni skup ’’Obrenovići i književnost’’. 

Do sada je prijavljeno oko 30 učesnika, akademika, profesora književnosti i istorije umetnosti koji će multidisciplinarnim pristupom pokušati da prikažu likove Obrenovića u srpskoj književnosti. Na jednom mestu sva dela će biti objedinjena, u Zborniku sa okuglog stola, kao trajan zapis onoga što ćemo ove godine raditi u čast kneza Mihaila”, kaže direktor Narodne biblioteke u Kragujevcu, Mirko Demić.