KulturaFoto: Printscreen - YouTube/RTV Kragujevac

Promocija monografije “Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv” u Staroj skupštini

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 13 09 2023

Promocija mnogorafije “Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv” u Staroj skupštini, u izdanju Istorijskog arhiva Šumadije, biče održana sutra od 19 časova u Staroj skupštini. 

Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića Istorijski arhiv Šumadije objaviće monografiju. “Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv” naziv je te monografije čiji su autori direktorka Istroijskog arhiva Šumadije Sanja Živković i istoričar Predrag Ilić.

Obeležavanje dva veka od rođenja kneza Mihaila u Kragujevcu biće nastavljeno naučnim skupom “Knez Mihailo, vreme, život, delo“ koji će u petak od 10:30 do 17 časova biti održan u Rekotoratu kragujevačkog Univerziteta. 

Pored toga, za taj dan je od 14 časova planirana promocija filatelističkog izdanja "Vladari Srbije" u Konaku kneza Mihaila. Potom, na Šumadija sajmu od 20 časova biće održana svečana premijera filma „Što se bore misli moje“. 

U subotu, 16. septembra, na dan rođenja kneza Mihaila Obrenovića, od 19 časova biće izveden igrokaz „Zapis Mihaila Knjaza“  na platou ispred Amidžinog konaka. Za 20 časova planirano je otvaranje multimedijalne muzejske postavke "Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu" u Konaku kneza Mihaila.  

Program obeležavanja biće završen te večeri od 21 čas muzičko-scenskim performanskom “Naš dom“ na Đačkom trgu.