KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Oslikan mural sa likom kneza Mihaila (FOTO)

Autor: InfoKG
12:30 | Ponedeljak, 11 09 2023

Umetnički performans – izrada murala sa likom kneza Mihaila, još jedna je manifestacija kojom grad Kragujevac i Narodni muzej Šumadije obeležavaju jubilej – 200 godina od rođenja srpskog vladara.

Lik kneza Mihaila je inspirativan, a slika koju oslikavam veoma je retka i filmična”, kaže umetnik Milan Milosavljević Deroks, koji je na ovakav način u okviru različitih kulturnih manifestacija oslikavao znamenite ličnosti i van granica naše zemlje. On ističe da je za njega sam crtež značajan, a da ono što ga najviše zanima i čime se vodi dok umetničko delo stvara su oblik, svetlo, senka, boja.

Oslikavanjem murala želeli smo da mladima približimo lik kneza Mihaila i zbog toga angažovali jednog od najpoznatijih srpskih street art umetnika Milana Milosavljevića Deroksa. Zbog okolnosti i mesta gde se performans organizuje - kompleksu Miloševog venca, koji je zaštićeno područje, mural je oslikan na platnu dimenzija 2 x 1,60 i kasnije će biti sastavni deo nove izložbene postavke”, najavio je direktor Narodnog muzeja Šumadije, Nenad Jurišić.

U okviru manifestacije “Dani kneza Mihaila“, sledeći događaj je promocija monografije “Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv” autora Predraga Ilića, istoričara i Sanje Živković, direktorke Istorijskog arhiva Šumadije, koja će biti održana 14. septembra u 19 časova u Staroj skupštini.

Galerija slika