InfoFoto: Ilustracija - Arhiva

Evo kako će kragujevački đaci od ponedeljka pohađati nastavu

Autor: InfoKG
14:15 | Petak, 01 10 2021

U Kragujevcu će od ponedeljka, 4. oktobra, osnovci nastavu pohađati uobičajeno, a srednjoškolci po kombinovanom modelu, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je danas da u narednoj nedelji neće biti lokalnih samouprava u kojima će cele škole raditi onlajn, odnosno, po trećem modelu.

Ružić je objasnio da je odluka Tima bazirana na boljim podacima koji se odnose kako na obrazovne ustanove, tako i na same lokalne samouprave, a oni potvrđuju ono što govorimo godinu dana – da škole nisu mesto transmisije, kao i da se deca zaražavaju najviše van škole.

Zato, kako je poručio, važno je da roditelji ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća ikakve simptome ili je zaražen.

Deca su nam najvažnija i moramo se svi potruditi da se obrazovanje odvija za njih na najkvalitetniji način, a to je neposredna nastava”, naglasio je on.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo odluku i da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava, od ponedeljka, 4. oktobra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji 23 lokalne samouprave.

Te lokalne samouprave su: Bajina Bašta, Beograd, Valjevo, Velika Plana, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Ivanjica, Kragujevac, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Pirot, Prokuplje, Sjenica, Temerin, Ub, Užice, Čačak i Šabac. 

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemijska situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od COVID-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“, koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u nedelji od 20. do 29. septembra broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 3.834 (0,49 odsto) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 297 (0,75 odsto) odeljenja sa 16 i manje učenika koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.  

Ukupno je 1.417 (3,57 odsto) odeljenja sa 17 i više učenika koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Takođe, postoje i 242 (0,61 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana. 

Izvor: Vlada Republike Srbije