InfoFoto: Ilustracija - Arhiva

Nastava za kragujevačke sedmake, osmake i srednjoškolce po KOMBINOVANOM modelu

Autor: InfoKG
13:42 | Petak, 24 09 2021

U Kragujevcu će sledeće nedelje nastava za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolce biti organizovana po kombinovanom modelu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.  

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 27. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  četiri  lokalne samouprave: Ivanjica, Lajkovac, Valjevo i Kragujevac. 

DRUGI MODEL nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe. 

DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 27. septembra 2021. godine primenjivaće u SREDNJIM ŠKOLAMA na teritoriji  18 lokalnih samouprava: Beograd, Valjevo, Vranje, Leskovac, Lajkovac, Lebane, Prokuplje, Ub, Čačak, Bajina Bašta, Velika Plana, Vladičin Han, Ljig, Kragujevac, Sjenica, Šabac, Niš i Sremska Mitrovica. 

TREĆI MODEL nastave (ONLAJN NASTAVA)   primenjivaće se od ponedeljka, 27. septembra u  SREDNJIM ŠKOLAMA na teritoriji tri lokalne samouprave: Ivanjica, Novi Pazar i Užice. 

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika. 

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama. 

Imajući u vidu specifičnost organizacije obrazovno-vaspitnog rada u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole doneo je odluku da ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija SARS-CoV-2 virusom, predlaže se prelazak na nastavu na daljinu u trajanju od 10 kalendarskih dana uz prethodne obavezne konsultacije sa roditeljima učenika tog odeljenja. 

Ukoliko su u pojedinim školama školska uprava, kao i stručni organi, uz konsultacije sa Savetom roditelja i institutima/zavodima za javno zdravlje, procenili da epidemiološka situacija u školi dozvoljava nastavak neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, te škole mogu uz pojačanu primenu svih epidemioloških mera, organizovati neposredni rad kao najbolje rešenje za učenike. 

Izvor: Ministarstvo prosvete