InfoFoto: Milan Nikić - Arhiva

Evo šta je radnicima Fiata ponuđeno, a ukoliko odbiju…

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 12 05 2022

Zaposlenima u kragujevačkom Fiatu danas je menadžment kompanije ponudio da u naredne dve godine, do početka proizvodnje novog modela na električni pogon u Kragujevcu, rade u fabrikama grupacije Stellantis u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj. Radnici se mogu prijaviti za rad u inostranstvu do 20. maja. Radnici strahuju da će dobiti otkaz, odnosno da će biti proglašeni tehnološkim viškom, ukoliko ne prihvate ponudu, ali zvaničnih potvrda još uvek nema. 

Osim lepih vesti o najavi proizvodnje novog modela na električni pogon od 2024. u Kragujevcu, stižu i one, kako pojedini radnici ovdašnje Fiatove fabrike smatraju, loše. 

Tokom čitavog dana menadžemnt fabrike razgovara sa radnicima, po grupama, i dao im je ponudu da u naredne dve godine rade u inostranstvu u okviru fabrika kompanije Stellantis u Evropi. Portal InfoKG je imao uvid u ponudu i evo šta je radnicima ponuđeno. 

Oni koji se odluče za rad u Stellantisovoj fabrici u Slovačkoj dobiće minimalna osnovnu mesečnu neto zaradu od 800 evra, neto bonus pre polaska od 6.000 evra, kao i neto bonus nakon povratka od 11.000 evra. 

Za rad u Stellantisovoj fabrici u Poljskoj radnicima se nudi minimalna osnovnu mesečnu neto zaradu od 850 evra, neto bonus pre polaska od 6.000 evra, kao i neto bonus nakon povratka od 11.000 evra. 

Radnici koji se odluče za rad u Stellantisovoj fabrici u Italiji dobiće minimalnu osnovnu mesečnu neto zaradu od 1.400 evra, neto bonus pre polaska od 1.000 evra, kao i neto bonus nakon povratka od 1.500 evra.

Za one koji budu radili u Stellantisovoj fabrici u Nemačkoj predviđeno je da dobiju minimalnu osnovnu mesečnu neto zaradu od 1.900 evra, neto bonus pre polaska od 1.000 evra, kao i neto bonus nakon povratka od 2.000 evra

U ponudi menadžemnta napomenuto je da smeštaj plaćaju zaposleni, kao i da ove neto vrednosti bonusa nakon povratka su za period od dve godine. Dodaje se id a će zaposlenima biti isplaćen bonus srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici u inostranstvu. 

Zaposleni u kragujevačkom Fiatu se za neku od ovih ponuda mogu prijaviti svakog radnog dana od sutra do 20. maja u prostorijama upravne zgrade od 9 do 14 časova. 

Međutim, šta će biti sa radnicima koji ne prihvate ovu ponudu. Za sada zvaničnih infomracija o tome nema, baš kao ni o ovoj ponudi, ali radnici strahuju da će dobiti otkaz, odnosno biti proglašeni tehnološkim viškom. 

Nije poznato ni za koliko je radnika ovu ponuda predviđena od oko 2.000 njih, trenutno zaposlenih u kragujevačkoj fabrici. 

Kompanija se još uvek ovim povodm nije oglasila, kao ni Samostalni sindikat kragujevačke fabrike.