InfoFoto: Arhiva

Evo zbog čega se razlikuje broj hospitalizovanih koji saopšte Klinički centar i Institut za javno zdravlje

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Sreda, 25 11 2020

Izveštaji o broju hospitalizovanih pacijenata ovdašnjeg Kiničkog centra i Instituta za javno zdravlje Kragujevac se gotovo od početka pandemije Korona virusa razlikuju, trenutno za oko 100. Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević kaže da u izveštaju isključivo šalje broj hospitalizovanih pacijenata koji dobije iz Kliničkog centra. Sa druge strane, direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović objasnio je da se razlika javlja jer u izveštaju Instituta je broj hospitalizovanih pacijenata koji su pozitivni, odnosno kod kojih je registrovan COVID-19, a Klinički centar uz to saopštava i one koji imaju simptome, a nije im potvrđeno prisustvo virusa.    

Institut za javno zdravlje Kragujevac od početka pandemije Korona virusa gotovo svakodnevno obaveštava javnost o broju novozaraženih na teritoriji Šumadijskog okruga, a uz to šalje i informacije koliko je ljudi hospitalizovano u ovdašnjem Kliničkom centru.

Od početka pandemije dešava se da se taj broj hospitalizovanih razlikuje od onog koji u izjavama za medije saopšti neko od nadležnih iz ovdašnjeg Kliničkog centra. Trenutno je ta razlika za oko 100 pacijenata.  

Zbog toga je InfoKG kontaktirao i Institut za javno zdravlje i Klinički centar kako bismo saznali zbog čega se javlja ta razlika.

Iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac poručuju da informacije o broju hospitalizovanih pacijenata u Kliničkom centru, koje šalju medijima u svojim izveštajima, dobijaju isključivo iz ove zdravstvene ustanove. 

Ne znam ni da ima razlike. Mi objavimo ono što nam Кlinički centar pošalje ujutru u određeno vreme i ja taj podatak u okviru izveštaja pošaljem medijima. Znači, šta nam oni pošalju, mi to objavimo, tako da druge podatke nemam, niti znam”, izjavio je za InfoKG direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Dragan Vasiljević.   

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović objasnio je za InfoKG zbog čega se javlja razlika u broj hospitalizovanih pacijenata koji se saopšti iz ove zdravstvene ustanove od onog iz izveštaja Instituta za javno zdravlje. 

U izveštaju Instituta za javno zdravlje Kragujevac je broj hospitalizovanih pacijenata u Kliničkom centru koji su pozitivni, odnosno kod kojih je registrovan COVID-19. Kada neko od nas iz Kliničkog centra saopštava broj hospitalizovanih, mi uz taj broj pozitivnih pacijenata saopštavamo i one koji su suspektni, u ispitivanju, odnosno koji imaju simptome, a nije im potvrđeno prisustvo virusa. Zbog toga se javlja ta razlika u broju hospitalizovanih”, objasnio je Sazdanović.