Info

Festival kvaliteta na FIN-u

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Petak, 31 05 2019

Na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 13. Internacionalnom konferencijom o kvalitetu juče je svečano otvoren Festival kvaliteta 2019. Okupio je naučnike, eksperte iz industrije i akademskih institucija i profesionalce iz najširih oblasti kvaliteta i standardizacije, radi razmene iskustava, znanja i ideja, ali i prezentovanja rezultata aktuelnih projekata u cilju uspostvaljanja novih i boljih standarda za poboljšanje uslova života pojedinca i zajednice.

U organizaciji Centra za kvalitet Fakulteta inženjerskih nauka, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva za inovacije, uz podršku grada Kragujevca i Privredne komore, naučni skup je otvorio rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović. Na otvaranju, pored učesnika festivala, prisustvovali su predstavnici brojnih evropskih univerziteta i institucija, nacionalne akademske zajednice. U okviru festivala održaće se još dve naučne konferencije o kvalitetu i kvalitetu života na kojima će biti predstavljeno više od 150 radova domaćih i stranih autora iz 30 zemalja Evrope i sveta.

"Kragujevcu kao univerzitetskom centru ponos predstavljaju svih 12 fakulteta koji gradu daju jasnu i konkretnu komparativnu prednost kada su u pitanju investicije kako one koje očekujemo tako i ove koje su u gradu. Fakultet inženjerskih nauka obrazovna je naučna institucija na koju je grad ponosan više od pola veka jer, osim što je dostojan reprezent moderne evropske visokoškolske institucije, tokom decenija postojanja mnogo toga je dao gradu a svojim naučnim razvojem i dostignućimo pruža i danas", rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.

Festival kvaliteta je tradicionalni naučni skup koji okuplja naučnike, eksperte iz industrije i akademskih institucija i profesionalce iz najširih oblasti kvaliteta i standardizacije radi razmene iskustava, znanja i ideja ali i prezentovanja rezultata aktuelnih projekata u cilju uspostvaljanja novih i boljih standarda za poboljšanje uslova života pojedinca i zajednice.

"Na kvalitet života utiču različiti aspekti gde se prelamaju lične i zajedničke aspiracije, interesi i u tom smislu predstavlja jedan cilj kome teži kako pojedinac tako i društvo u celini. Da bi se cilj ostvario potrebno je raditi mnogo na različitim aspektima života. Prvi je kultura, zatim tehnologija, klimatski uslovi, politika", rekao je prof. dr Slavko Arsovski, predsednik naučnog odbora Festivala.