Info

Godišnji intervju: MILAN SREJOVIĆ - Srpski pokret obnove

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 11 01 2022

Portal InfoKG i ove godine objavljuje seriju intervjua sa kragujevačkim političarima. Sumiramo utiske i učinke u prošloj godini, razgovaramo o aktuelnoj situaciji u gradu i očekivanjima za 2022. godinu. 

Naš sagovornik danas je Milan Srejović, potpredsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove.

Početak godine prilika je da sumiramo utiske o godini za nama. Izdvojte par dobrih i loših stvari koje su se desile u našem gradu u 2021. godini. Kako su, po vašoj oceni, živeli Kragujevčani? Koliko je ispunjeno od datih im obećanja? Izdvojte nekoliko najvećih problema u Kragujevcu i kako ih treba rešiti?

- Kada je reč o funkcionisanju Grada u prethodnoj godini, ništa novo. Tromost, inertnost i neefikasnost gradske administracije, odsustvo razumevanja za probleme građana i nedostatak ideje za rešavanje istih. 
    
Rekonstrukcija Gradske tržnice, kao paradigma funckionisanja svega u ovom gradu, pravi je pokazatelj konfuzije i neozbiljnosti gradske vlasti. Drugim rečima, kako građani mogu imati poverenje u vlast koja dve godine ne može da privede kraju rekonstrukciju jednog objekta, kao da je u pitanju Ajfelov toranj, a ni posle dve godine kraj se ne nazire. Takav neodgovoran pristup, sistemom spojenih sudova za sobom vučedruge probleme, poremećen saobraćaj, obavljanje pijačne prodaje po trotoarima obližnjih ulica, a o finansijskim aspektima i da ne govorimo.

Kada se na to dodaju loša saobraćajna i infrastrukturna rešenja i neažurnost komunalnih službi dobije se prljav grad sa lošim ulicama punim rupa i velike svakodnevne gužve, a sve to su stvari koje i te kako pogađaju građane. 

Teško je govoriti o novim projektima kada oni započeti pre 5 godina još uvek stoje na mrtvoj tački. Ni u prethodnoj godini nije rešen problem glavne autobuske stanice što je za grad ove veličine nedopustivo. Podsetiću da je grad pre više od 5 godina kupio objekat za tu namenu, sredstvima iz kredita EBRD-a ali adaptacija tog objekta nije urađena do danas.
    
Gledajući gradski budžet za 2022. godinu, kako će živeti Kragujevčani u otpočeloj godini?

- Što se tiče budžeta za 2022. godinu, ne uliva nadu. Nešto više planiranih prihoda nego prošle godine, ali ne kao rezultat kapitalnih investicija već prodavanja gradskog zemljišta. Planirana izdvajanja za poljiprivredu i kulturu mala. Sve ukazuje na to da ćemo i ove godine kao i prošle ostati bez ozbiljnih investicija. Sufinansiranje dodatnih 200 mesta za boravak dece u vrtićima je dobra stvar ali je na žalost i to povećanje nedovoljno.

Osvrt na republičke investicije koje su realizovane i one koje su najavljene za Kragujevac u 2022. godini.

- Ono što je dobro u prošloj godini je realizacija nekih investicija sa republičkog nivoa kao što su završetak Palate pravde i izgradnja Data centra, ali i najave novih projekata, pre svega izgradnja Severne obilaznice, izgradnja zgrade Filuma itd. Ovo je nešto što je falilo u prethodnim godinama, ali sve je to nedovoljno ukoliko grad ne odradi svoj deo posla i ne počne da se bavi stvarima koje su od suštinske važnosti za normalno funkcionisanje svakodnevnog života građana.