InfoFoto: kragujevac.rs - Arhiva - Ilustracija

Pripreme za IZBORNU utakmicu: Sezona TRANSFERA u Kragujevcu

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 31 10 2023

Političke organizacije u Kragujevcu uveliko se pripremaju za lokalne izbore, koji bi, kako je najavljeno, trebalo da budu održani 17. decembra. U okviru priprema i sezona transfera, možda za sada najupečatljiviji je prelazak Ivice Samailovića, jednog od najbližih saradnika nekadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića u tabor Srpske napredne stranke. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u sredu ili četvrtak raspisati parlamentarne izbore, a da će pre toga predsednik Narodne skupštine raspisati lokalne izbore u oko 60 lokalnih samouprava u Srbiji, a onda će uslediti i rapisivanje pokrajinskih izbora. 

I pre nego je zvanično najavljeno, političke organizacije u Kragujevcu počele su prirpeme za izbornu utakmicu. 

Krajem septembra pljušatale su ostvake predsednika opština i gradonačelnika širom Srbije, a podneo ju je i prvi čovek Kragujevca Nikola Dašić. 

Prethodno je, sredinom juna, deo opozicije odlučio da se ujedini, kako su rekli, da bi smenili Srpsku naprednu stranku sa vlasti. 

Upravo za te dve koalicije, poznavaoci političkih prilika u Kragujevcu kažu da će se izborna utakmica vrteti oko njih. Mada, ima tu još ekipa. 

Iz SNS-a je najavljeno da će njihovu koaliciju na izborima činiti i PUPS, Pokret Snaga Srbije, Pokret socijalista, SDPS, Zdrava Srbija, ali i Bolja Srbija.

Koaliciju dela ujedinjene opozicije, kako je ranije najavljeno, čini će SSP, Zajedno za Šumadiju, DS, Zajedno, Pokret Srce, Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića, Pokret slobodnih građana i POKS.

I tu je bilo previranja. U koaliciji dela opozicije prema saopštenju prosleđenom medijima sredinom juna tu je bila i Zdrava Srbija. Međutim, početkom oktobra te stranke nije bilo na njihovom spisku. Pa se pojavila u kolaciji sa SNS-om.  

Vladajuću stranku je sredinom jula napustio zamenik predsednika Skupštine grada Kragujevca Zoran Mladenović. Podneo je ostavku na funkciju i izneo niz optužbi na račun stranačkih kolega. Sada je formirao Pokret za promene i progres sa kojim će verovatno učestvovati na lokalnim izborima. 

Tu nije kraj. Pre pet dana iz Gradskog odobra  Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) saopšteno je da će samostalno izaći na izbore, ali pre dva dana na konferenciji SNS-a u Kragujevcu rečeno je da će i oni biti u koaliciji sa njima na predstojećim izborima. Znači samostali nastup otpada. 

U javnosti je najveću pažnju privuklo “preletanje” Ivice Samailovića, jednog od najbližih saradnika nekadašnjeg gradonačlenika Veroljuba Stevanovića u tabor Srpske napredne stranke, a uz njega “dres menjaju” još dva odbornika iz Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju, POKS, Siniša Ranković i Vladan Ćatić. 

Javnosti je ovaj transfer zanimljiv, baš iz razloga što je za lokalnom skupštinskom govornicom bio najglasniji Samailović koji je godinama unazad najoštrije kritikovao SNS, a sada im se priklonio i okrenuo leđa dugogodišnjem najbližem saradniku. 

I dok ove dve koalicije utvrđuju spisak partnera za predstojeće izbore, Slađan Rakić ispred “Kragujevačke inicijative” aktivno vodi kampanju na društvenim mrežama. Može se reći da je najistaknutiji politički influenser u Kragujevcu. 

I on ne nastupa sam na predstojećim izborima, već zajendo sa Pokretom “Volim selo svoje”, koji je na prethodnim izborima bio u koaliciji sa “300 Kragujevčana”. Zanimljiv je način na koji su saradnju ozvaničili. Naime, odbornici Skupštine grada Slađan Rakić i Jovica Radovanović ispred svojih organizacija “Kragujevačka inicijativa” i Pokret “Volim selo svoje” potpisali su Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore na njivi, na Fergusonu 539 u Resniku gde se okupili njihovi aktivisti na mobi u branju kukuruza.  

Ono što je još poznato jeste da će “300 Kragujevčana” na predstojeće izbore izaći samostalno, baš kao i Socijalistička partija Srbije (SPS).  

Ostaje neizvesno s kim će i da li će na lokalnim izborima nastupiti Srpski pokret obnove (SPO), stranka sa najdužim političkim kontinuitetom u lokalnom parlamentu. Primetno je bilo odsustvo njihovih odbornika na nekoliko poslednjih sednica. Na prethodnim izborima bili su u koaliciji sa Veroljubom Stevanovićem. Nakon izbora formirali su samostalni odbornički klub koji je predvodio Milan Urošević, ali nisu bili aktivni kao u prethodnim mandatima. Nisu se oglašavali u pogledu izbora koji su pred nama pa je misterija kakvi su njihovi planovi za predstojeće izbore.

Sve u svemu, biće ovo jedna zanimljiva izborna utakmica, koja će biti zakazana za 17. decembar. Nema sumnje da će i narednih dana biti još transfera, a očekuje se da se i ostale političke organizacije oglase da li će i sa kim participirati u borbi za vlast.