InfoKG - 7 danaFoto: Danas.rs - Zoran Mišić, VIber, Privatna arhiva - Nova.rs, InfoKG

InfoKG 7 dana: Rekonstrukcija Trga Radomira Putnika, sećanje na oko 3.000 streljanih, protest zbog hladnih radijatora

Autor: InfoKG
10:00 | Nedelja, 23 10 2022

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Počela pojačana kontrola poštovanja radnog vremena lokala, obeležen Svetski dan hrane na pijaci na Aerodromu, u Fiatu se trenutno izvode grubi građevinski radovi, SPO: Javno-privatno partnerstvo kao dobar model za razliku od zaduživanja za nefunkcionalne projekte, menjaža u Pešačkoj zoni, gradonačelnik Nikola Dašić izjavio da je rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika istorijska investicija iz gradske kase u ovom mandatu, uhapšen državljanin BiH N. Š. (1997) zbog izazivanja dramatične saobraćajne nezgode u Malim Pčelicama, Ljubiši Šljiviću ukrali bicikl kojim je spasavao bolesnu decu, a onda su se pojavili Rade i Nenad i svima nam osvetlali obraz, asfaltirana i Topolska ulica u Uglješnici, porodilja povređena u ovdašnjem UKC, nastavak izgradnje Centara izvrsnosti teče po planu, renovirana fiskulturna sala u OŠ “21. oktobar“, 10,5 milijardi planirani gradski budžet za 2023., obeležena 81. godina od streljana u Šumaricama, zaradite i do nekoliko hiljada dinara na električnom i elektronskom otpadu, iz Energetike saopštili da će radijatori biti topli od 28. oktobra, održan protest zbog hladnih radijatora....

Pripadnici komunalne milicije i komunalne inspekcije u saradnji sa Policijskom upravom u Kragujevcu u narednom periodu će pojačati kontrolu poštovanja Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u gradu. Opširnije ovde: Građani se učestalo žale: Počela pojačana kontrola poštovanja radnog vremena lokala u Kragujevcu.

Pod sloganom “Hrana je neophodna svima – niko ne sme biti zanemaren“, na pijaci Aerodrom obeležen je Svetski dan hrane. Opširnije ovde: Svetski dan hrane na pijaci Aerodrom: Učenici spremali kačamak i palačinke, zakupci tezgi im donirali namirnice.  

Iako je bilo najave da će u kragujevačkom Fiatu, u drugoj polovini oktobra početi instaliranje opreme za novi model, ti radovi se za sada ne naziru, piše Nova.rs. U fabričkom Samostalnom sindikatu, za Nova.rs objašnjavaju da je to bila najava iz menadžmenta kompanije, ali da sada niko od zvaničnika ne izlazi sa prognozama kada će stići nova oprema. U fabrici se trenutno izvode grubi građevinski radovi, a oko 500 radnika koje je Fiat ‘‘zadržao‘‘, svakodnevno dolazi na posao i radi na popisu i raščišćavanju hala. Opširnije ovde: Evo šta se dešava u Fiatu - Kako teku pripreme za STRUJADINA? 

Najava izgradnje nove garaže prilika je da se podsetimo da su prošle bezmalo dve godine od kada je nadzemna garaža iza "Srca" izgrađena i da ona za ovo vreme svakako nije opravdala u nju uložena sredstva za koja se grad zadužio i koja ćemo još godinama otplaćivati. Ono na šta smo ukazivali ispostavilo se kao tačno - da je garaža pre svega potpuno nefunkcionalna. Upravo zbog činjenice da je investitor bio Grad, nije se obraćala pažnja na komercijalne aspekte i funkcionalnost objekta. Da je tu istu garažu sagradio privatni investitor, za šta je postojalo interesovanje, Grad bi ostvario višestruku korist - prihodovao bi po više osnova i ne bi se zaduživao, jer bi ista bila izgrađena sredstvima investitora. Verujemo da bi u tom slučaju investitor i te kako vodio računa i o funkcionalnosti parking garaže. Opširnije ovde: SPO: Javno-privatno partnerstvo kao dobar model za razliku od zaduživanja za nefunkcionalne projekte.  

Kragujevčani se svake subote i nedelje okupljaju u podne u Pešačkoj zoni na tradicionalnoj menjaži sličica Paninijevih albuma Katar 2022, piše Danas. Opširnije ovde: Menjaža u Kragujevcu: Sličice preče i od zimnice, mame brže od aplikacije.

Rekonstrukcija i uređenje Trga vojvode Radomira Putnika zvanično su počeli u utorak. Vrednost radova je 322 miliona dinara. Rok za završetak radova je 14 meseci, krajem 2023. godine. Opširnije ovde: Dašić: Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika istorijska investicija iz gradske kase u ovom mandatu

U dramatičnoj saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u utorak oko 12 sati na raskrsnici kod Malih Pčelica, povređena je jedna ženska osoba, ali na svu sreću nije životno ugrožena, i oštećeno je pet automobila, saznaje InfoKG. Kragujevačka policija uhapsila je N. Š. (1997), državljanina BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Opširnije ovde: Izazvao saobraćajnu nezgodu, pa se popeo na krov: Povređena ženska osoba i oštećeno pet automobilaUhapšen muškarac koji je juče izazvao dramatičnu saobraćajnu nezgodu, evo za šta se sve tereti.  

Mladom humanitarcu iz Kragujevca Ljubiši Šljiviću je pre dva meseca, baš na 29. rođendan iz porodične kuće ukraden bicikl, piše Nova.rs. I ne, nije to bio običan bicikl, već bicikl kojim je prokrstario celu Evropu prikupljajući novac za lečenje bolesne dece. Gorčinu zbog ukradenog "’prijatelja sa dva točka" Ljubiši je ublažio nesvakidašnji gest dvojice biciklista iz Beograda, koji su mu poklonili potpuno novi bicikl. Opširnije ovde: Ljubiši su ukrali bicikl kojim je spasavao bolesnu decu, a onda su se pojavili Rade i Nenad i svima nam osvetlali obraz.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća Šumadija asfaltirali su Topolsku ulicu u Uglješnici, a za te namene je potrošeno 2,7 miliona dinara iz gradske kase. Opširnije ovde: Asfaltirana i Topolska ulica u Uglješnici.  

Porodilja (35) iz Kragujevca teško je povređena u ovdašnjem Univerzitetskom kliničkom centru kada su je udarila neispravna vrata u toj zdravstvenoj ustanovi, prenose nacionalni mediji. Iz UKC Kragujevac su potvrdili da je došlo do povrede i da će se okolnosti tek ispitati. Opširnije ovde: Porodilja teško povređena: Udarila su je vrata u UKC Kragujevac, pala i polomila kuk

Posle nekoliko godina zastoja, izgradnja Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija nastavljena je krajem septembra prošle godine, kada je rečeno da je rok za završetak radova je 365 dana. Kako radovi još uvek nisu završeni, od Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru potražili smo odgovor - dokle se stiglo sa izgradnjom i da li ima bojazni da nešto sa ovim projektom opet neće biti u redu? Opširnije ovde: Dokle se stiglo sa izgradnjom CENTARA IZVRSNOSTI? 

Rekonstruisana je fiskulturna sala u Osnovoj školi “21. oktobar” i otvorena za učenike. Vrednost radova je 3,2 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz gradskog budžeta. Opširnije ovde: Renovirana fiskulturna sala u OŠ “21. oktobar“

Planirani budžet grada Kragujevca za 2023. godinu iznosi 10,5 milijardi dinara, od toga skoro 14 procenata čini će kapitalni projekti, a najveća ulaganja biće u delu infrastrukture. To je prilikom predstavljanja Nacrta Odluke o budžetu grada Kragujevca za sledeću godinu rekao član Gradskog veća za finansije, prof. dr Nenad Stanišić. Opširnije ovde: 10,5 MILIJARDI planirani gradski budžet za 2023. - Evo obećanja iz lokalne samouprave na šta će najviše novca biti potrošeno

Povodom obeležavanja 81 godine od streljanja oko 3.000 građana u Kragujevcu, u Šumaricama je održan Veliki školski čas, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima. Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema “Zemlja” Enesa Halilovića. Poštu streljanima odali su predstavnici države, grada, ambasada… Opširnije ovde: VELIKI ŠKOLSKI ČAS u Šumaricama: Sećanje na oko 3.000 streljanih 1941. u Kragujevcu

Javno komunalno preduzeće “Šumadija” podseća građane da nastavlja sa sakupljanjem i otkupom električnog i elektronskog otpada svakog četvrtka, po ceni od 10 dinara po kilogramu. Mali kućni uređaji, kao što su televizori, monitori, usisivači, pegle, tosteri, fenovi i slično se otkupljuju po ceni od 2 dinara po kilogramu. Opširnije ovde: Zaradite i do nekoliko hiljada dinara na električnom i elektronskom otpadu: Evo na koji način.

U Kragujevcu će korisnicima sistema daljinskog grejanja radijatori biti topli od 28. oktobra, a biće im i znatno niži računi za oktobar u periodu bez grejnih dana. To je gostujući na Radio televiziji Kragujevac najavio direktor Energetike Andreja Ilić i naglasio da će to preduzeće ukoliko temperature budu ispod proseka odmah uključiti grejanje. Opširnije ovde: Energetika: Radijatori topli od 28. oktobra, možda i pre ako temperature budu ispod proseka

Zbog odlaganja početka grejne sezone, sinoć je održan protest ispred Energetike u Ulici Nikole Pašića. Sa skupa je upućen zahtev nadležnima da se grejanje odmah uključi i najavljeno da će ukoliko se to ne desi protest biti radikalizovan. Direktor kragujevačke toplane Andreja Ilić ranije je izjavio da će radijatori u Kragujevcu biti topli od 28. oktobra, a možda i pre ukoliko temperature budu ispod proseka. Opširnije ovde: Protest zbog hladnih radijatora: "Odmah pustiti grejanje ili sledi radikalizacija".

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.