Info

GRAĐANI BESNI: Stigla poreska rešenja i sa do tri puta većim iznosom

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Petak, 20 04 2018

Pojedinim Kragujevčanima ovih dana pristižu poreska rešenja sa i do, kako kažu, tri puta većim iznosom od prošlogodišnjeg, iako je gradska vlast donela odluku da stopa poreza na imovinu za fizička lica bude povećana za 50 odsto. Građani se žale i da je primetan veliki broj tehničkih i materijalnih grešaka u rešenjima. U Gradskoj poreskoj upravi kažu da je porez uvećan isključivo zbog povećanja poreske stope. Dodaju i da građani za eventualne greške u rešenjima mogu da napišu žalbu i prilože dokaz.  

Odlukom gradske vlasti od 1. januara ove godine primenjuje se stopa poreza na imovinu fizičkih lica od 0,30 odsto, umesto prošlogodišnje koja je iznosila 0,20. To zapravo znači da je stopa poreza na imovinu za fizička lica povećana za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kragujevčanima ovih dana pristižu poreska rešenja, a pojedini građani se žale da su im iznosi na njima znatno veći. Nezadovoljstvo su iskazali na društevnim mrežama. U nastavku pročitaje neke od komentara, koje prenosimo verodostojno i u celosti. 

- KAKO 50 POSTO AKO JE PROŠLE GODINE, MENI BILO 8 HILJADA, A SAD 19 HILJADA, RECIMO NA SELU NEPUNI 2 HEKTARA SE VODI GRADJEVINSKO ZEMLJISTE PROSLE GODINE BILO MI 4 HILJADE OVE 13.600 KOLKO SE JA RAZUMEM SA 4 NA 13 TO JE 300 POSTO

- Prosle godine porez nam je za kucu bio 5000 a sada 44000 . Cak su nam i kvadtaturu povecali. Jedan stan je 78 kvadrata a oni su napisali 158 kvadrata. Samo da kradu ovi nesposobnjakovici. NIKAD GORA GRADSKA UPRAVA A POSEBNO GRADONAVELNIK. Nije mi jasno da ga ne smenjuju.

 - OVO NIJE NORMALNO,MENI JE BILO 4.000 A SADA 9.500.

- MENI SU SADA PO NOVOM PREMERAVANJU,A ISTO SU ONI MERILI I RANIJE,NAŠLI DA IMAM SADA 55 KVADRATA VIŠE.INTERESUJE ME DALI NEKO ZNA JEL MOGU DA MI ZA TE KVADRATE NAPLATE 5 GODINA UNAZAD,POSLALI SU MI ZA TO 18 HILJADA DA UPLATIM,PRETE IZVRŠITELJIMA.ROK 15 DANA.

U Gradskoj poreskoj upravi kažu i da je isključivo povećanje stope poreza na imovinu za fizička lica rezultat toga što je uvećan iznos na poreskim rešenjima. Dodaju i da udeo u tome ima i cena imovine koja je u pojedinim zonama povećana, a negde smanjena. Naglašavaju i da je sve to individulano, da zavisi od slučaja do slučaja, jer više elemanata utiče na iznos poreza.  

Pored toga, pojedini građani tvrde da je primetan veliki broj tehničkih i materijalnih grešaka u rešenjima. U Gradskoj poreskoj upravi kažu da je moguće da na rešenjima postoje grešek. Napominju da im se građani mogu obratiti za sve nejasnoće u rešenjima, kao i da, ukoliko ima osnova, napišu žalbu uz prilaganje dokaza. U Gradskoj poreskoj upravi naglašavaju da ukoliko se utvrdi je njihova greška da će se to odmah ispraviti.