Info

HEROJI se iz Turske vratili u Kragujevac: Vatrogasce-spasioce dočekale porodice i kolege (FOTO)

Autor: InfoKG
19:30 | Petak, 17 02 2023

Kragujevački vatrogasci-spasioci, njih osmorica, vratili su se večeras u Kragujevac posle osam dana provedenih u Turskoj, gde su pomagali ugroženom narodu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva Republike Srbije, u kojima je i osmorica vatrogasaca iz Kragujevca, nakon 8 dana, završili su svoje aktivnosti spasavanja nakon razornog zemljotresa u Turskoj i danas su se vratili u Srbiju. Za njih 45 bio je organizovan prijem u Palati Srbije. 

Nakon toga, vatrogasci-spasioci su se uputili svojim kućama. U Kragujevac je u večernjim časovima stiglo osmorica pripadnika ovdašnje Uprave za vanredne situacije. Dočekali su ih porodice i kolege na čelu sa načelnikom kragujevačke Uprave za vanredne situacije, Zoranom Kočovićem. 

Zahvaljujem im se na svemu što su uradili u ovom herojskom spasilačkom poduhvatu. Ponosan sam na pripadnike Uprave za vanredne situacije Kragujevac, na njihovoj hrabrosti i požrtvovanosti. Još jednom su dokazali da su heroji”, izjavio je za InfoKG, Kočović. 

Podsetimo, četrdesetpet vatrogasaca-spasilaca sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i 9 vatrogasnih vozila iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša, bili su upućeni, odmah nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku, kako bi pomogli ugroženom narodu u toj zemlji. 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da je tokom prethodnih dana srpski tim neprekidno učestvovao u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina, pružao podršku lokalnim, ali i drugim timovima na terenu. Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri lica, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim kao i 2 lica koja su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja. Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 lica.

Galerija slika