KragujevčaniFoto: Printscreen - RTS

Stragarac Dušan Milošević jedan od prvih srpskih OLIMPIJACA

Autor: InfoKG
17:00 | Četvrtak, 09 05 2024

Uskoro se navršava 130 godina od rođenja jednog od dvojice prvih srpskih olimpijaca - Dušana Miloševića iz Stragara kod Kragujevca, piše RTS. Branio je boje Srbije na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine zajedno sa Dragutinom Tomaševićem iz Bistrice kod Petrovca na Mlavi.

Za 12 sekundi pretrčao je 100 metara na Košutnjaku, 20. maj 1912. Mesec dana kasnije Dušan Milošević odlazi u Stokholm i predstavlja Kraljevinu Srbiju na Olimpijskim igrama. Na cilj stiže treći, bez plasmana u drugo kolo. Kako tvrde hroničari, neko ga je otrovao arsenom. 

Pobeđivao sve tamo, na treninzima i onda se pojavila jedna određena doza ljubomore, zlobe, zavisti, uz komentar „Evo čobanče sa Balkana da nam pomrsi konce. Nećemo valjda to dozvoliti", navodi Zoran Jarić, profesor fizičke kulture u penziji.

Nakon višenedeljnog lečenja u stokholmskoj bolnici, školovao se u Berlinu i vodio je očev rudnik azbesta u Stragarima. Zbog toga je Zoran Jarić život olimpijca Dušana Miloševića pretočio u knjigu, koja bi trebalo da bude objavljena u septembru. Na ponos meštana Stragara.

To je naš prvi olimpijac. Potiče odavde, naš zemljak”, kaže meštanin Stragara.

Drugi dodaju: „To je veliki uspeh prvo za mesto, kako i za nas građane”.

Uspeo, i naše mesto podigao na visoku lestvicu.

I napravili su mu Olimpijsku spomen-sobu u Osnovnoj školi" Julijana Ćatić", koja će uskoro biti renovirana.

Želimo da sačuvamo sećanje na našeg Stragarca i da na istom mestu se nalazi sve ono što podseća na njega, odnosno novinski članci, fotografije i sve što će zapravo govoriti o tome šta je i ko je on bio”, ističe Milica Lazić, potpredsednica Udruženja "Dušan Milošević – prvi srpski olimpijac".

Na dan rođenja Dušana Miloševića, 1. juna, u Stragarima će biti organizovan i tradicionalni memorijal sa njegovim imenom.

Dobrivoje Šišmanović, predsednik Udruženja "Dušan Milošević - prvi srpski olimpijac" kaže da će simbolično biti održana trka na 100 metara: “Tu će se takmičiti preko 300 učenika iz svih škola Šumadijskog okruga. Imaćemo takmičenje u 16 različitih kategorija. Po završetku samog takmičenja organizovaćemo jednu revijalnu fudbalsku utakmicu”.

Jedan od prvih srpskih olimpijaca bio je i među osnivačima BSK-a, a voleo je i plivanje. Preminuo je maja 1967. u Beogradu, gde je i sahranjen. 

Izvor: RTS