Info

Hitna pomoć: Kragujevčani dobro podnose hladnoću, otopljenje bi moglo da napravi probleme

Autor: Jovana Mladenović
15:34 | Petak, 21 04 2017

Kragujevački Zavod za hitnu medicinsku pomoć ne beleži povećan broj intervencija zbog neuobičajeno hladnog vremena za ovo doba godine, ali dosadašnja iskustva pokazuju da bi više posla moglo da bude od sledće nedelje, kada se očekuje skok temperature, koji pacijenti daleko teže podnose od pada iste.

Prema statistici u koju uvid ima direktor Zavoda Aleksandar Kličković, njegove ekipe na terenu odrade 60 do 65 intervencija za 24 časa, a 50 do 60 ambulantnih pregleda, što je uobičajeno stanje. Najviše se za pomoć obraćaju hronični srčani bolesnici i oni sa povišenim krvnim pritiskom, astmatičari, pacijenti sa neurološkim tegobama, a pojavi se i neko sa respiratornim i stomačnim infekcijama. Pad temperature u ovo doba godine nešto teže podnose astmatičari i srčani bolesnici, ali je praksa pokazala da daleko teže svima padaju dani u kojima će doći do otopljavanja, a koji su najavljeni za početak sledeće sedmice, kaže Kličković za InfoKG.

Prema prognozi RHMZ, vikend pred nama obeležiće znatno niske jutarnje temperature, čak -3 koliko je predvišeno za subotu. Maksimalne dnevne temperature biće oko 10 stepeni. Kragujevčane više temperature očekuju od ponedeljka, kada će se kretati od 17 stepeni, pa naviše svakoga dana, do maksimalnih 23.