Info

Mlađi kolabiraju zbog vrućine, temperatura pada za 20 stepeni! (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:50 | Četvrtak, 14 07 2016

Visoke temperature uobičajeno zadaju muke Kragujevčanima, a očekuje se nagla promena vremena pa će živa na termometru preko noći pasti za čak 20 stepeni! Hitna pomoć ima nešto više posla zbog vrućine, ali ne beleži drastično povećanje intervencija. Zanimljivo je da se ovog leta više povreda i preloma desilo usled gubitaka svesti i padova pod vrelim suncem, nego tokom zime kada su zbog poledice ovakve povrede učestale.

Stariji Kragujevčani klone se sunca i slušaju savete stručnjaka o tome kako se rashladiti i što lakše pregurati dan na 35 stepeni, dok su mlađi i zdravi uglavnom žrtve svog nemara. Pomoć se najviše ukazuje onima koji iz prekomerno klimatizovanih prostorija izađu na sunce i obrnuto, kao i onima koji rade na otvorenom, saznali smo iz ovdašnje Hitne pomoći.

Prema rečima Jelene Milanović, pomoćnice direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ekipe ove službe ne beleže drastičan porast broja intervencija na javnom mestu, jer ih je dnevno svega 5 do 6 više nego obično. "U prvim nedeljama juna, s početkom toplijih dana, bilo je neobično mnogo povreda glave i preloma preko dana, usled nesvestice, kolapsa, pada. Više ih je bilo u tom kratkom periodu nego tokom cele zime kada se zbog poledice učestalo dešavaju. Sada su se građani već adaptirali na vrućinu", objašnjava ona. Kaže da su se stariji Kragujevčani primirili i da slede savete i bez većih problema preguraju vreo dan, dok mlađi više igraju na kartu dobrog zdravlja i neozbiljnije shvataju upozorenja stručnjaka. Najviše problema imaju oni koji preteraju s klimatizacijom i prave drastične razlike između unutrašnje i spoljne temperature, te im po izlasku iz prostorije naglo pozli. Takođe, pomoć se ukazje i radnicima koji dosta vremena provode na suncu.

Za lakše podnošenje visokih temperatura lekari građanima savetuju da se pridržavaju uputstava o načinu ishrane, odgovarajućem unosu vode, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom i radnom prostoru, a posebno na otvorenom. U najtoplijem delu dana ne treba izlaziti napolje, sem ako je baš neophodno. Tada bi se trebalo zaštititi šeširom, kremom koja blokira štetno zračenje, držati se hlada koliko god je moguće, nositi sa sobom flašicu vode. Adekvatnih tečnosti inače treba unositi u većoj meri, kontinuirano, jer kada osetite žeđ, tada ste već u nekoj meri dehidrirali.

Za početak vikenda prognoziran je drastičan pad temperature, a zahlađenje će portajati nekoliko dana, nakon čega će opet preko noći biti 35 stepeni. Živa na termometru u roku od samo 24 sata pašće čak i za 20 stepeni, u nedelju se u Kragujevcu očekuje samo 19, pa će to nesumnjivo biti šok za organizam. Iz iskustva Hitne pomoći ovakva situacija zadaje daleko manje nevolja nego nagli skok temperature. Hroničnim bolesnicima savetuje se da pažljivo i redovno uzimaju terapiju, jer su upravo oni prvi "vesnici" naglog pogoršanja vremena. Na oprezu bi trebalo da su i astmatičari, srčani bolesnici, oni sa visokim pritiskom i karcinomima.

vremenska jul