InfoFoto: kragujevac.rs

I osnovci iz Češke gosti Kragujevca

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 23 09 2022

Učenici i nastavnici Osnovne škole iz Sloupa, Češka Republika borave u Kragujevcu u okviru programa učeničke razmene sa OŠ ”Milutin i Draginja Todorović”. Za zamenika gradonačelnika grada Sloupa, Vladimira Čipeka, direktora škole Pavela Dočekala, nastavnike i učenike, upriličen je prijem u Skupštini grada. 

Saradnja je zasnovana na prijateljstvu i jedno je od najvrednijih iskustava koje smo ponudili našim đacima. Siguran sam da prijateljstvo koje je opstajalo i razvijalo se, je nešto što bi trebalo da bude primer svetu i Evropi a pogotovu u ovim vremenima”, rekao je Pavel Dočekal, direktor Osnovne škole u Sloupu, Češka Republika.

Zamenik gradonačelnika grada Sloupa, Vladimir Čipek istakao je da je program razmene rezultat srpsko – češkog prijateljstva.

Uzajamne posete svake druge godine omogućile su nastavnicima i učenicima da upoznaju istoriju grada Kragujevca, kulturne i istorijske znamenitosti ovog dela Srbije, a što je najvažnije upoznali su ljubazne i srdačne ljude koji su postali naši prijatelji. Cenimo naše prijateljstvo, radujemo se svakom dolasku naših prijatelja iz Kragujevca”, rekao je Čipek i pozvao predstavnike grada da budu gosti grada Sloupa.

U okviru saradnje dveju škola u proteklih 14 godina više od 400 učenika i dvadeset nastavnika je učestvovalo u razmeni.  

To je program koji ima nemerljiv značaj ne samo za obrazovne sisteme dve zemlje i nastavnički kadar već i za đake koji praktično stiču nova znanja, poznanstva koja u budućnosti mogu da izrastu u prava prijateljstva i stvaraju prilike za mogućnost visokog obrazovanja u inostranstvu, a kasnije i u poslovne prilike. Deca, učesnici programa i naše i češke škole su ambasadori svojih gradova i država i zato kao grad podstičemo ovakve saradnje, a trudićemo se da uključimo još više škola i đaka”, kazao je član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić.

Program posete za nastavnike podrazumeva razmenu iskustva obrazovnog sistema dve države, a za učenike upoznavanje nove kulture, vere, istorije, običaja i tradicije što je i cilj projekta. Pored redovnih školskih aktivnosti, edukativnih i zabavnih radionica, sportskih, folklornih i stvaralačkih, u okviru vannastavnih aktivnosti đaci upoznaju naš grad i okolinu. Prilikom poseta Češkoj, naša deca su upoznala način života češkog naroda, jednog od najvećih gradova u Češkoj Republici Brno, obilazili su Moravski regiju kao teritoriju koja je pod zaštitom UNESKO-a, upoznali se sa prirodnim lepotama. Deca  su se uvek vraćala sa puno utisaka, a nekoliko naših đaka je otišlo na studije u Brno i tamo ostali da žive i rade”, kazao je direktor Osnovne škole ”Milutin i Draginja Todorović”, Dragan Pavlović. 

Podsetimo, u Kragujevcu borave i učenici i profesori Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnica kod Brna, grada Južnomoravske regije, koji su u okviru projekta “Energija bez granica” gosti Prve tehničke škole. Opširnije ovde: Učenici i profesori Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Češke gosti Kragujevca.