InfoFoto: kragujevac.rs

Učenici i profesori Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Češke gosti Kragujevca

Autor: InfoKG
10:00 | Četvrtak, 22 09 2022

Za učenike i profesore Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnica kod Brna, grada Južnomoravske regije, koji su u okviru projekta “Energija bez granica” gosti Prve thničke škole, organizovan je prijem u Skupštini grada.  

Učenik druge godine Srednje škole iz Sokolnica na smeru mehatronika i elektronika, Vojteh Svačila, kaže da je prvi put u Srbiji i da se veoma raduje kako projektnim zadacima iz oblasti za koje se obrazuje, tako i vannastavnim aktivnostima.

Program koji su nam domaćini pripremili tokom naše posete Kragujevcu i ovoga puta je raznovrstan i kvalitetan, a pre svega radni čemu se posebno radujem. Starije kolege su mi preneli pozitivne utiske sa ranijih studijskih poseta i  veoma mi se dopalo ono što sam do sada video. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se održava i razvija”, kazao je Tomaš Šivanek profesor matematike i fizike u Srednjoj školi za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnice.

Pored strukovnih i edukativnih predavanja iz oblasti elektrotehnike i energetike po kojima su ove dve škole srodne, učenici su obišli Spomen – park Kragujevački oktobar, upoznali se sa kulturno-istorijskim nasleđem našeg grada, a u programu posete je obilazak Državnog data centra, industrijskog jezgra starog Kragujevca. 

Pored druženja i upoznavanja različitih kultura i običaja, ovakve razmene učenika su korisne i za njihovu budućnost i lični razvoj zbog čega će grad Kragujevac uvek da podržava ovakve prekogranične projekte”, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić i podsetio da su naši đaci boravili u njihovoj školi, pohvalio je kontinuiranu saradnju i istakao da bi trebalo razviti i sa drugim evropskim gradovima i školama drugih obrazovnih profila. 

Saradnja Prve tehničke škole i integrisane srednje škole iz Sokolnice kod Brna traje već osamnaest godina kroz projekte “Energija bez granica” i “Studije bez granica” i rezultat je saradnje Šumadijskog regiona i Južnomoravske regije.