InfoFoto: kragujevac.rs

Ipak u izbornoj trci: PROGLAŠENA lista “Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević”

Autor: Branko Vukašinović
14:15 | Četvrtak, 04 06 2020

Naprednjak koji ne podržava lokalnu vlast, Vladica Stanojević, ipak će posle brojnih peripetija učestvovati na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 21. jun. Naime, njegova nova izborna lista “Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević”, posle otklanjanja nedostataka, odlukom Gradske izborne komisije naći će se na glasačkom listiću pod rednim brojem 12. 

Velika prašina u javnosti digla se prethodnih dana upravo zbog naprednjaka koji ne podržava aktuelnu gradsku vlast, Vladice Stanojevića. Pa da krenemo redom. Grupa građana “Dr Vladica Stanojević” predala je u ponedeljak, 24. maja, Gradskoj izbornoj komisiji listu kandidata za odbornike Skupštine grada i potpise podrške građana. Međutim, Gradska izborna komisija je sutradan utvrdila nedostatke i donela zaključak da se isti otklone u roku od 48 sati, kako bi lista bila proglašena. Opširnije ovde: Grupa građana “Dr Vladica Stanojević“ predala izbornu listu, GIK utvrdio nedostatke.

Međutim, upravo tada kreće zavrzlama oko ove liste. Stanojević navodno otklanja nedostatke, ali Gradska izborna komisija po drugi put "obora" predatu izbornu listu Grupa građana “Dr Vladica Stanojević”. Prema saznanjima portala InfoKG za to su tada glasali predstavnici stranaka vlasti SNS i SPS, kao i 300 Kragujevčana/Pokret volim svoje selo. To je bio prvi put u istoriji Gradske izborne komisije da neka izborna lista, koja je navodno zadovoljavala sve kriterijume, nije proglašena. Nametnulo se i pitanje da li je u ovom slučaju reč o političkoj farsi? Opšrinije o tome ovde: Prvi put u istoriji GIK-a NIJE PROGLAŠENA izborna lista: Dr Vladica Stanojević "predmet" POLITIČKE FARSE?

Tim povodom oglasili su se pojedini kandidati u izbornoj trci - Slađan Rakić, koji apeluje na GIK da omogući ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama i grupama građana prilikom predaje izbornih lista i dokumentacije, te da se najzad i odmere snage u SNS-u na izborima, kao i "300 Kragujevčana" koji su obrazložoli zašto su glasali protiv. Portal InfoKG je tada razgovarao i sa Stanojevićem čiji tim advokata je sastavio i prigovor, ali pripremio tužbu za Upravni sud, jer će ova priča, po svemu sudeći, upravo tu i dobiti svoj epilog. Opširnije ovde: OBARANJE LISTE Vladice Stanojevića diglo prašinu: Rakić apeluje na ravnopravnost i da SNS najzad odmeri snage, Stanojević spremio tužbu; i 300 Kragujevčana veruje da će sud reći svoje. 

Analizu ovog slučaja napisao je Bojan Stojadinović i izneo je o njemu svoje mišljenje. Stojadinović smatra da Nikolić i Dašić koriste GIK u kojoj imaju većinu da spreče Stanojevća da se kandiduje. Opširnije ovde: Stojadinovićeva analiza: Nikolić i Dašić koriste GIK u kojoj imaju većinu da spreče Stanojevća da se kandiduje.

I nakon razmotrenog prigovora, Gradska izborna komisija nije proglasila Izbornu listu Grupa građana “Dr Vladica Stanojević”, što je praktično treći put da je "oborena". Protiv su ponovo bili SNS, SPS i 300 Kragujevčana. Stanojević je uputio žalbu Upravnom sudu. U međuvremenu, Stanojević je od ponedeljka ujutru počeo ponovno da prikuplja potpise. Opširnije ovde: STANOJEVIĆ PONOVO PRIKUPLJA POTPISE: GIK opet oborila listu, čeka se odgovor suda. Jedino ostaje nepoznato da li je Stanojeviću stigao odgovor od Upravnog suda na upućenu žalbu, s obzirom na to da se nije odazvao pozivima portala InfoKG, do objavljivanja ovog teksta. 

Nego, da se vratimo nastavku ove zavrzlame na relaciji Stanojević - GIK. Stanojević uspeva da prikupi dovoljno potpisa i Grupa građana „Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević“ juče nešto pre ponoći predala je izbornu listu Gradskoj izbornoj komisiji, na kojoj se nalazi 39 kandidata za odbornike Skupštine grada Kragujevca. Listu je podržalo 1.262 birača, od čega je, nakon provere, GIK kao validne prihvatio 1.191 potpis.

Sada opet dolazi do zapleta, jer je Gradska izborna komisija na sednici, održanoj noćas dva sata posle ponoći, utvrdila da lista „Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević“ koju je podnela istoimena Grupa građana sadrži nedostatke i donela zaklјučak o otklanjanju istih u roku od 48 časova.  

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da su u Obrascima – izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Kragujevca, overene pre časa overavanja Sporazuma o osnivanju Grupe građana „Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević“, koji je overen 1. juna 2020. godine i samim tim nema dovolјan broj validinih potpisa za predloženi broj kandidata za dva odbornika”, saopšteno je iz Gradske izborne komisije. 

GIK je naložio Stanojeviću da otkloni nedostatke, da upodobi izbornu listu sa postojećim brojem validnih potpisa na izjavi birača ili da dostavi dovolјan broj overenih potpisa birača za predloženi broj kandidata. 

Stanojević se odlučuje da upodobi izbornu listu sa postojećim brojem validnih potpisa i konačno Gradska izborna komisija je noćas oko 3:30 sati proglasila Izbornu listu „Dela, a ne reči – Dr Vladica Stanojević“ za izbor odbornika Skupštine grada Kragujevca, sa 37 kandidata, za izbore raspisane za 21. jun i na glasačkom listiću biće pod rednim brojem 12.