Info

Prvi put u istoriji GIK-a NIJE PROGLAŠENA izborna lista: Dr Vladica Stanojević "predmet" POLITIČKE FARSE?

Autor: Jovana Mladenović
16:04 | Četvrtak, 28 05 2020

Gradska izborna komisija po drugi put "oborila" je predatu izbornu listu Grupa građana “Dr Vladica Stanojević”. Prema saznanjima portala InfoKG za to su glasali predstavnici stranaka vlasti SNS i SPS, kao i i 300 Kragujevčana/Pokret volim svoje selo. Ovo je prvi put u istoriji Gradske izborne komisije da neka izborna lista koja zadovoljava sve kriterijume nije proglašena, pa se postavlja pitanje da li je reč o političkoj farsi?

Na ovoj listi, koji je potpisima podržalo 1.756 građana, nalaze se imena 58 kandidata za odbornike lokalnog parlamenta.

Podsetimo, Grupa građana “Dr Vladica Stanojević” predala je Gradskoj izbornoj komisiji listu kandidata za odbornike Skupštine grada i potpise podrške građana u ponedeljak u 22 časa. Međutim, Gradska izborna komisija je utvrdila nedostatke i donela zaključak da se isti otklone u roku od 48 sati, kako bi lista bila proglašena.   

Iako su svi nedostaci otklonjeni i lista zadovoljava sve kriterijume za proglašenje, prvi put u istoriji GIK-a lista za lokalne izbore nije proglašena. Do toga je došlo jer su predstavnici stranaka vlasti (SNS i SPS) kao i 300 Kragujevčana/Pokret volim svoje selo glasali protiv proglašavanja liste. 

Prema našim saznanjima, "za" odbijanje liste bilo je 13 glasova, "protiv" odbijanja 4 i 3 "uzdržana". 

Ovo povlači pitanje da li je po sredi politička farsa, s obzirom na to da je i Vladica Stanojević, nosilac ove izborne liste i kandidat za gradonačelnika, iz SNS-a, te da nikad nije krio da je, kako je i sam sebe nazivao, "vojnik partije".

Njemu sada preostaje prigovor GIK-u kao opcija, a u slučaju da se i to odbije, što ne bi bilo nemoguće jer će i o prigovoru odlučivati isti članovi, Stanojeviću preostaje da traži stav suda, koji ne bi trebalo da ima razlog da se "složi" sa većinom Gradske izborne komisije, jer lista ispunjava sve kriterijume.