Info

OBARANJE LISTE Vladice Stanojevića diglo prašinu: Rakić apeluje na ravnopravnost i da SNS najzad odmeri snage, Stanojević spremio tužbu; i 300 Kragujevčana veruje da će sud reći svoje

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Petak, 29 05 2020

Nakon jučerašnjeg neproglašenja liste za lokalne izbore, što se desilo prvi put u istoriji Gradske izborne komisije, a reč je o listi Grupa građana “Dr Vladica Stanojević”, koja je dva puta "oborena", oglasili su se pojedini kandidati u izbornoj trci - Slađan Rakić, koji apeluje na GIK da omogući ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama i grupama građana prilikom predaje izbornih lista i dokumentacije, te da se najzad i odmere snage u SNS-u na izborima, kao i "300 Kragujevčana" koji su obrazložoli zašto su glasali protiv. Portal InfoKG razgovarao je i sa Stanojevićem čiji tim advokata je sastavio i prigovor, ali pripremio tužbu za Upravni sud, jer će ova priča, po svemu sudeći, upravo tu i dobiti svoj epilog. 

Podsetimo, Grupa građana “Dr Vladica Stanojević” predala je Gradskoj izbornoj komisiji listu kandidata za odbornike Skupštine grada i potpise podrške građana u ponedeljak u 22 časa. Međutim, Gradska izborna komisija je utvrdila nedostatke i donela zaključak da se isti otklone u roku od 48 sati, kako bi lista bila proglašena. Prema našim izvorima iz GIK-a, to je i učinjeno, ali je lista juče ipak ponovo oborena. Predstavnici učesnika izbora koji su u GIK-u, njih 14 (SNS, SPS i 300 Kragujevčana), glasali su protiv proglašenja; za je bilo 4, a uzdržanih 3. Opširno na: Prvi put u istoriji GIK-a NIJE PROGLAŠENA izborna lista: Dr Vladica Stanojević "predmet" POLITIČKE FARSE?

Grupa građana "Alternativa - Kragujevačka Inicijativa i Nova Snaga" apeluje na Gradsku izbornu komisiju da omogući ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama i grupama građana prilikom predaje izbornih lista i dokumentacije: "Mi nemamo predstavnike u GIK-u, ali da imamo glasali bismo za usvajanje liste Vladice Stanojevića, pre svega da bi se taj deo kragujevačkog SNS-a konačno izmerio na izborima i prestala nagađanja koliko ko ima procenata, a da nikad nisu izašli na izbore. S obzirom na to da je ta lista prikupila 1700 potpisa za 20 dana, pretpostavljamo da bi veliki problem bilo prikupljanje novih u roku od 7 dana. Zalažemo se i da svi poštuju zakonom propisane procedure i za jednaka pravila za sve, ali bez nepotrebnog podizanja tenzija pred izbore u veoma osetljivim političkim i zdravstvenim okolnostima", saopštio je Izborni štab izborne liste "3. Slađan Rakić - Alternativa - Kragujevačka inicijativa I Nova snaga - Eko Park".

"300 Kragujevčana" saopštava svoje razloge: "Član Gradske izborne komisije delegiran ispred grupe građana "300 Kragujevčana i pokret Volim selo svoje - Dušan Zeka Aleksić" glasao je za odbijanje jedne od dve SNS liste "Dr Vladica Stanojević" jer naziv formirane grupe građana nije isti kao onaj koji se pojavljuje na formularima koji služe za potpis podrške. U pitanju je tehnička greška jedne od dve naprednjačke liste koju predvodi Dr Vladica Stanojević i ona je mogla biti otkolonjena. Tehničke greške, koje suštinski ništa u kandidaturi nisu menjale (kao što je nadimak kandidata za odbornika na formularu kojim prihvata kandidaturu, a izostavljanje nadimka u zbirnoj listi kandidata), imala je i naša lista koja je vraćena na ispravke i usvojena tek nakon što su nedostaci otklonjeni što ovde nije bio slučaj. Ne znajući kako će se drugi članovi komisije izjašnjavati, nismo imali razloga da se od glasanja uzdržavamo jer je tehnička greška u dokumentaciji jedne od dve SNS liste očigledna. Da li ona u ovom slučaju suštinski utiče na odluku potpisnika podrške kandidaturi, verovatno će sud utvrđivati".

Međutim, prema našim puzdanim izvorima iz GIK-a, kao što smo juče već pisali (Opširno na: Prvi put u istoriji GIK-a NIJE PROGLAŠENA izborna lista: Dr Vladica Stanojević "predmet" POLITIČKE FARSE?), predata lista ipak zadovoljava sve kriterijume.

Očigledno da će priča epilog dobiti na sudu, u to je uveren i sam Vladica Stanojević sa kojim smo razgovarali ovim povodom: "Rešenje GIK-a kojim se odbija proglašenje moje liste dobio sam juče u popodnevnim satima. Moj tim advokata je odmah sastavio prigovor i predat je GIK-u u 21 sat. Oni imaju 24 časa da se o mom prigovoru izjasne, ali kako glasaju isti ljudi, očekujem da me opet odbiju. Zato je moj advokatski tim već pripremio i tužbu za Upravni sud, koji će u tom slučaju imati 48 sati da donese odluku. U tom slučaju ne očekujem probleme, već da se najzad stavi tačka na ovu farsu i sve što rade da me ospore", kaže Stanojević.

KAKO JE ODBIJANJE LISTE ZVANIČNO OBRAZLOŽILA GRADSKA IZBORNA KOMISIJA

Većinom glasova članovi Gradske izborne komisije, na sednici doneli su rešenje o odbijanju proglašenja Izborne liste Grupa građana „Dr Vladica Stanojević“, čiji je nosilac dr Vladica Stanojević, a koju je podnela Grupa građana „Dr Vladica Stanojević“ za izbor odbornika Skupštine grada Kragujevca, zbog neotklanjanja nedostataka koji su smetnja za proglašenje izborne liste u skladu sa Zakonom.

Grupa građana „Dr Vladica Stanojević“ podnela je 25 maja 2020. godine u 22,05 časova Gradskoj izbornoj komisiji izbornu listu sa 58 kandidata za odbornike Skupštine grada pod nazivom „D Vladica Stanojević“. Prilikom razmatranja navedene izborne liste, na sednici održanoj 26. maja GIK je utvrdio da predata lista sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje i naložio podnosiocu da najasnije u roku od 48 časova od časa dostavljanja zaključka otkloni nedostatke. Podnosilac izborne liste je blagovremeno izbornoj komisiji 27. maja u 22,30 časova ponovo dostavio izbornu listu. Razmatrajući postupanje podnosioca izborne liste po navedenom zaključku Gradska izborna komisija je konstatovala sledeće:

Podnosilac liste otklonio je nedostatke kod 12 kandidata za odbornike sa izborne liste i upodobio upisana zanimanja sa pismenom izjavom kandidata o prihvatanju kandidature za odbornike Skupštine grada. Podnosioci izborne liste su potpisivanjem Aneksa od 27. maja 2020. godine, nakon donošenja Zaključka GIK, izmenili naziv izborne liste , kako bi ga upodobili sa nazivom izborne liste u obrascu izjava birača, a u skladu sa tim je ispravljen naziv birača i u ostalim obrascima, iako je Zaključkom utvrđeno da se nedostaci otklone, tako što će se nazivi izborne liste u propisanim obrascima upodobiti sa nazivom izborne liste, koji su osnivači čl. 1 Sporazuma, odredili kao naziv izborne liste. Podnosioci izborne liste nisu mogli Aneksom sporazuma, da menjaju naziv izborne liste, nakon što su već birači potpisali izjave kojom podržavaju izbornu listu, koja po nazivu na izjavi nije odgovarala nazivu izborne liste u Sporazumu. Izjave birača , ukoliko bi ih izborna komisija prihvatila, bile bi nezakonite, jer su birači potpisali izjavu za listu, koja u trenutku potpisivanja faktički nije postojala. Njeno postojanje, pod nazivom koji se nalazi u obrascu izjave birača, ozakonjeno je potpisivanjem Aneksa sporazuma, dakle pošto su izjave birača već potpisane.