InfoFoto: Arhiva

Dokle se stiglo sa izgradnjom CENTARA IZVRSNOSTI?

Autor: InfoKG
14:00 | Četvrtak, 20 10 2022

Posle nekoliko godina zastoja, izgradnja Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija nastavljena je krajem septembra prošle godine, kada je rečeno da je rok za završetak radova je 365 dana. Kako radovi još uvek nisu završeni, od Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru potražili smo odgovor - dokle se stiglo sa izgradnjom i da li ima bojazni da nešto sa ovim projektom opet neće biti u redu?

Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd zaključila je ugovor o izvođenju radova na nastavku i završetku radova na izgradnji objekta Centri izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu sa Grupom ponuđača: Inobačka d.o.o. Novi Sad , GP „Graditelj NS“ Novi Sad i Institut za bezbednost i preventivni inženjering d.o.o. Novi Sad dana 30.08.2021. godine. 

Radovi na nastavku izgradnje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu započeti su 11. oktobra 2021. godine.

- Radovi teku u skladu sa dinamikom inoviranom aneksima ugovora. U toku je izvođenje fasaderskih i završno-zanatskih radova, instalaterskih radova, unutrašnjih instalacija vodovoda i kanalizacije, elektroradova jake i slabe struje i termotehničkih instalacija, kao i radova na spoljnom uređenju i infrastrukturi, rečeno je za InfoKG u odgovru Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Kako stvari stoje, za sada nema bojazni da će ovaj projekat ponovo zapasti u krizu.

Srbija će na ovaj način dobiti jedan od najznačajnijih naučno-istraživačkih centara u oblastima biomedicinskih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka, jedinstven, ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

Centri izvrsnosti, podsetimo, prostiraće se na više od 11.000 kvadrata.

Podsetimo, izgradnja Centara izvrsnosti počela je 2015. godine i plan je bio da radovi budu završeni do kraja 2017. Međutim, izvođač je bankrotirao.