InfoFoto: InfoKG

Evo kada će biti otvoreni CENTRI IZVRSNOSTI

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 23 10 2023

Radovi na izgradnji Centara izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, koji su počeli još 2015. godine, u završnoj su fazi i otvaranje se može očekivati u martu sledeće godine, rekli su za InfoKG sa Univerziteta u Kragujevcu.

Prema najavama sa kragujevačkog Univerziteta, prvi će se u Centre izvrsnosti useliti Fakultet medicinskih nauka i Institut za informacione tehnologije. 

Centri izvrsnosti prostiru se na više od 11.000 kvadrata. Investicija je vredna 18 miliona evra i finansira se iz kredita Evropske investicione banke, sredstvima resornog ministarstva, budžeta Grada i kragujevačkog Univerziteta. 

Srbija će na ovaj način dobiti jedan od najznačajnijih naučno-istraživačkih centara u oblastima biomedicinskih, biotehničkih i prirodno-matematičkih nauka, jedinstven, ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

Podsetimo, izgradnja Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija počela je 2015. godine i plan je bio da radovi budu završeni do kraja 2017. Međutim, izvođač je bankrotirao. Izabrani su novi izvođači radova i krajem septembra 2021. nastavljena je izgradnja Centara. 

Do sada je bilo više najava o otvaranju Centara izvrsnosti, a mart 2024. godine najnovija je informacija, koju je InfoKG dobio sa Univerziteta u Kragujevcu.