InfoFoto: GTO Kragujevac - Arhiva

Izložba ZASTAVINIH AUTOMOBILA na platou ispred Skupštine grada

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 29 09 2023

Izložba automobila proizvedenih u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici Zavodi Crvena Zastava biće održana sutra od 12 sati na platou ispred Skupštine grada Kragujevca. Organizator izložbe je Zastava Fun Club. Ljubitelji juga, osmice, keca, floride, tristaća, ali i fića, moći će da ih pogledaju do 17 časova, ali i da se provozaju u njima. 

Zastava Fun Club već 15 godina organizuje izložbu proizvedenih u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici Zavodi Crvena Zastava. Očekuje se više od 100 vlasnika automobila iz cele Srbije, proizvedenih u nekadašnjoj fabrici u Kragujevcu.

Manifestacija traje do 17 časova. U završnici, od 16 časova, planirana je vožnja u kojoj mogu da učestvuju i zainteresovani građani, u okviru promotivne vožnje kroz grad.

Publika će i ove godine imati priliku da izabere najbolje očuvane, najoriginalnije automobile po klasama. Organizatori su obezbedili prigodne nagrade za pobednike ali i za posetioce, koji će moći da se provozaju Zastavinim automobilima.

Proizvodnja Zastavinih modela zvanično je prestala 21. novembra 2008. godine. Iz proizvodnog programa Zastave, najviše je proizvedenih automobila marke Zastava 101, čak 1.273.538. Najpopularnijim automobilom smatra se jugo koji je kragujevačka fabrika izvozila na sve kontinente, a posebno omiljen bio je jugo kabriolet. Zastava je u Egiptu imala zvanično predstavništvo i servis a nekada popularna „osmica“(Zastava 128) je bio najpopularniji taksi u ovoj severnoafričkoj zemlji. U Maleziji je 108 automobila marke Zastava 101 bilo u voznom parku policije. Veliki broj vozila Zastava je izvezla na tržište Nemačke, Velike Britanije, Australije, SAD…

Zastavini „oldtajmeri“ se i posle nekoliko decenija mogu videti na putevima ne samo u Srbiji već i u zemljama u okruženju, tj svim Republikama nekadašnje Jugoslavije. I danas se u okviru velikih poduhvata brojnih entuizijasta organizuju vožnje Zastavinim automobilima do Australije, po Americi itd, i o tome izveštavaju domaći i inostrani mediji.

Gradska turistička organizacija Kragujevac i ove godine podržava ovu manifestaciju.