InfoFoto: pixabay.com-ilustracija

Jaja parazita pasa prete Kragujevcu: Kontaminirane javne površine ugrožavaju zdravlje dece

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 01 02 2024

Na više lokacija u Kragujevcu utvrđena je kontaminacija javnih površina jajima parazita pasa, pokazuju rezultati analize zemljišta koju je uradio ovdašnji Institut za javno zdravlje, piše nova.rs

Posledice najviše trpe deca, tvrdi Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

"Jedna od manifestacija kontaminacije crevnih parazita od zemljišta porekolom od pasa i mačaka svakako mogu da budu i manifestacije kod dece koja se iskazuju u više oblika, a jedan od njih je taj kožni oblik koji može da izazove svrab, otok, crvenilo, ekcem  i ono što je interesantno je da vrlo često takva deca ne budu prepoznata po tom pitanju, već budu lečena u skladu sa drugim alergijskim manifestacijama", kaže Ranković.

Navodi da se ruke kod dece kontaminiraju jajima i onda se razvija forma larve. Naglašava da se radi o parazitu koji se zove doksatara kanis koja je prisutna kod pasa, kao i kod mačaka.

"Pre nešto više od godinu dana na teritoriji grada Kragujevca urađeno je istraživanje koliko je zemljište kontaminirano jajima psećeg izmeta koji ostaje posle vlasnika. Po podacima kojima raspolaže IZJZ Kragujevac, grad Beograd je radio kontaminaciju zemljišta 2018 godine i kontaminacija je bila između 85% i 99%", izjavio je Ranković.

Najavljuje da je u planu postavljanje tabli koje će skrenuti pažnju vlasnicima pasa , a biće  postavljeni i nosači sa kesama koje će služiti za uklanjanje psećeg izmeta.

Izvor: nova.rs