InfoFoto: Arhiva InfoKG

Šta će biti sa ZGRADOM TRŽNICE?

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 21 11 2023

Od maja 2020. godine traje rekonstrukcija, ili bolje rečeno agonija zvana rekonstrukcija Gradske tržnice, s obzirom na to da se ovom poslu ne nazire kraj, niti bilo ko može da kaže kada će biti okončan i koliko će da košta. Za to vreme, radova više nije bilo, nego što ih je bilo, a sada su fokusirani na nadstrešnicu. Ono što Kragujevčane, međutim, mnogo više zanima jeste ima li šanse da se obnovi i u funkciju stavi sama pijačna zgrada. Šta se radi tim povodom, pitali smo JKP Šumadija.

Ako se vratimo unazad, trebalo bi da se najpre prisetimo da je sve je krenulo nizbrdo urušavanjem dela zida ovog objekta 6. jula 2020. Tada su nadležni rekli da će zgrada biti vraćena u prvobitno stanje. 

Ovim je otvorena tema nedostataka projekta, a od tada na svako novinarsko pitanje o nastavku radova odgovaralo se otprilike time da je u toku njegova izmena, a takođe se i bezbroj puta licitiralo kada će radovi, čija vrednost samo raste, biti nastavljeni. Za par dana, za dve nedelje, za dva meseca... Propusti pri izradi projekta, izmene urbanističkih planova, razni elaborati, mišljenja nadležnih institucija... Nema šta nije kočilo i odlagalo. 

Prisetićemo se i izjave iz septembra 2022. godine kada je za naš portal iz JKP Šumadije rečeno: "Radovi na rekonstrukciji Tržnice nastavljaju se za koji dan i biće sve vidiljiviji". Nije se desilo.

Najnovija informacija koju je portal infoKG dobio iz preduzeća (ili bolje naglasiti "ipak dobio", nakon što nam je početkom meseca bilo rečeno da se JKP Šumadija više neće oglašavati o ovoj temi, o čemu se digla prašina u javnosti), glasi:

- "S obzirom na to da je u pitanju objekat od velikog značaja, u saradnji sa predstavnicima Grada Kragujevca, pristupili smo detaljnoj izradi projektnog zadatka koji obuhvata završetak radova za stavljanje u funkciju matičnog objekta Gradske tržnice i zgrade podzemnog trgovinskog objekta u kompleksu Zelene pijace „Centar“. Projektni zadatak je uspešno formiran, radi se na proceni vrednosti preostalih radova nakon čega će se pokrenuti javna nabavka".

Kad smo već kod javne nabavke za nastavak radova na matičnom objektu, ona je prema ranijim najavama iz JKP Šumadija trebalo, podsetimo, da bude raspisana još polovinom septembra tekuće godine. 

Kada se ovaj posao zaista i nastavi, deo radova biće i rušenje kubusa (u javnosti poznatih kao bunkeri), te prenamena podzemne garaže u poslovni prostor. 

Kako stvari stoje, niko ne može da kaže s preciznošću kada će radovi na matičnom objektu biti nastavljeni, a kamoli koji će biti rok za njihov završetak, kao ni to koliko će oni naposletku da koštaju.