InfoFoto: Printscreen - RTS

JUBILEJ: Obeleženo 190 godina postojanja Prve kragujevačke gimnazije

Autor: InfoKG
16:15 | Petak, 24 11 2023

Najstarija Gimnazija u Srbiji južno od Save i Dunava, Prva kragujevačka gimnazija, obeležava 190 godina postojanja, piše RTS. Hatišerifom iz 1830. Kneževina Srbija dobija autonomiju, kojom joj je dozvoljeno da otvara svoje škole, bolnice, štamparije. Temelj obrazovanju, postavio je nepismeni Knez Miloš, a Prva kragujevačka gimnazija, spomenik kulture i škola od posebnog nacionalnog interesa, ime i ugled, sačuvala je kroz vekove.

Sa 11 godina, 1947., prvi put je seo u njenu klupu i ostao. Učenik, profesor, direktor i danas sa strahopoštovanjem ulazi u svoju - Prvu kragujevačku gimnaziju. 

Dok sam se peo ovim stepenicama, morao je neki damar da zadrhti. Uvek izaziva neka sećanja lepa. Ovo je Gimnazija za ljubav, poštovanje i za trajno sećanje”, navodi Đorđe Paunović, nekadašnji učenik Prve kragujevačke gimnazije.

Obrazovanje je preduslov da se narod opismeni, a Kneževina Srbija približi evropskim državama, govorio je Vuk Karadžić, Knezu Milošu, nagovarujući ga da osnuje Veliku, "Verhovnu" školu. Počela je da radi u Kragujevcu 1833. sa jednim profesorom i 34 učenika.

1835. godine donosi se Zakon koji se zvanično zvao Ustavi narodni škola u kneževini Srbiji i po tom zakonu ta škola dobija naziv gimnazija“, objašnjava Predrag Ilić, istoričar.

Svoju zgradu, sagrađenu po bečkom projektu, dobija 1887. U njenim klupama, kroz vreme, imena koja su stvarala srpsku istoriju vojskovođe, akademici, streljani đaci i profesori, naučnici umetnici. Danas u njoj, oko 1.500 učenika.

Pre svega osećam ponos, zato što pohađam školu koju si završili mnoge istorijske ličnosti kojima se ja divim”.

Osećam se da sam na pravom putu i da sam izabrao siguran izbor za svoju budućnost”.

Samo po sebi što mogu da se nazovem da sam gimnazijalac je dovoljno”, ponosni su na svoju školu učenici Prve kragujevačke gimnazije.

Tradicija duga 190 godina i ponos i obaveza.

Rezultati koje postižemo u svakodnevnom nastavnom procesu nisu jedino što ovi nastavnici i učenici rade. To su rezultati i takmičenja od Kragujevca, do Hjustona, Maroka, Danske”, ističe Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Prvo zvono obrazovanja i prosvećenosti u modernoj Srbiji, okupilo je u hramu znanja bivše i sadašnje učenike. Svojim postignućima, uzdižu školu, koja se zlatnim slovima upisala u istoriju države. 

Izvor: RTS