InfoFoto: InfoKG

Kako protiče rekonstrukcija Trga Radomira Putnika i da li će biti ispoštovan rok za završetak radova? (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 25 05 2023

Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika počela je u oktobru prošle godine, a do sada je završeno oko 45 odsto ugovorenog, cene iz Gradske uprave koju smo kontaktirali da bismo saznali šta je do sada završeno i koji radovi su u toku.

Radovi na rekonstrukciji Trga, protiču shodno dinamici, kažu iz Gradske uprave. 

Pored ukidanja saobraćaja ispred nekadašnje zgrade suda, sada Gradske kuće i transformacije parking mesta u pešačku zonu, predviđeno je povezivanje novoformiranog trga i postojeće pešačke zone u jednu celinu. Uz proširenje zone spomenika, biće formirane dve kružne parterne fontane u osnovi trga, prečnika 35 metara, kao i izgradnja dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom na prostoru između zgrada Moskva i Zlatna ruža.

- Najviše vremena oduzele su novoprojektovane instalacije obuhvaćene celim Trgom. Uradjene su nove vodovodne linije i linije atmosferske kanalizacije, nove elektro instalacije i telekomunikacije sa sve razvedenom optikom, izgradjenje su nove šahte, radovi na izmeštanju i rekonstrukciji toplovoda kao i izgradnja novog. Fontane su završene u konstrktivnom smislu, dve skimerske fontane na malom Trgu i dve velike Dry Deck fontane na velikom Trgu, navode iz Gradske uprave.

U toku je popločavanje malog trga (izmedju Zlatne ruze i bivse kafane Moskva), a paralelno se radi na iskopu i pripremanju posteljice na pešačkim površinama Velikog Trga.

- Završetkom svih instalacija, očekuje se da će se ubrzati dalji radovi vezani za irigaciju zelenih površina, ozelenjavanje, popločavanje celokupnog Trga i da će radovi biti završeni u roku - do kraja oktobra, tvrde nadležni.

Procentualno od ugovorenog, kažu, završeno je oko 45 odsto radova.

Podsetimo, na početku radova gradonačelnik Nikola Dašić je izjavio da je ovo "najveća, istorijska investicija iz gradske kase u ovom mandatu".
 

Galerija slika