InfoFoto: Ilustracija

Kako se prijaviti za NOVE MERE?

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 07 08 2020

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da će danas biti isplaćeno 60 odsto minimalne zarade za više od milion zaposlenih u privatnom sektoru, što pokazuje da privreda može da se osloni na državu u trenutku kada je to najpotrebnije. Reč je o onima kojima su isplaćena direktna davanja u julu, a spadaju u grupu mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, pa su automatski prijavljeni za isplatu direktnih davanja u okviru drugog paketa pomoći privredi, koji je usvojila Vlada Republike Srbije. 

Mikro, mali i srednji privredni subjekti, koji su osnovani počev od 16. marta zaključno sa 20. julom, treba da se prijave za korišćenje mera, s obzirom na to da nisu imali pravo na prvi paket pomoći. Njima će jednokratno biti ispaćena direktna davanja u septembru u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom. Sve što je potrebno jeste da do 15. septembra podnesu PPP – PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Što se tiče privrednih subjekata koji su registrovani kao preduzetnici, koji u skladu sa odgovarajućim poreskim propisima ne podnose PPP-PD obrazac, njima će direktna davanja biti isplaćena jednokratno u septembru bez ikakvog dodatnog angažovanja.

Opširnije u nastavku teksta ili ovde: Vlada usvojila drugi paket mera za pomoć privredi: Evo kako se prijaviti i kada kreće isplata.

24. 07. 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove ekonomske mere za podršku privredi, među kojima je i ta da će država za jul i avgust plaćati 60 odsto od minimalca za preduzetnike i radnike mikro, malih, srednjih preduzeća. Na koji način će privrednici moći da se prijave za novi državni paket pomoći biće poznato narednih dana. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na Radio televiziji Srbije najavio i nove mere koje će država preduzeti kako bi pomogla privredi.

"Za naredna dva meseca, jul i avgust, država će plaćati 60 odsto od minimalca za preduzetnike i radnike mikro, malih, srednjih preduzeća", naveo je Vučić.

Takođe, kako je dodao, najmanje još jedan mesec biće odloženo plaćanje poreza i doprinosa, što je mera koja državu košta oko 300 miliona evra.

Najavio je i projekat "Prva plata", u okviru kojeg će država poslodavcu dati 20.000 dinara za novo zapošljavanje jednog srednjoškolaca, a za zapošljavanje fakultetski obrazovanog 24.000.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je država, nakon što je u prethodna tri meseca isplatila tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našla prostora da nastavi sa ovim merama podrške.

“Dosadašnji paket podrške bio je vredan 5,1 milijardu evra, a ova dodatna izdvajanja će državu koštati još približno 66 milijardi dinara. Sa ovom dodatnom podrškom dolazi se do iznosa od približno 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP-a. Dakle, država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati približno 30 milijardi dinara”, objasnio je Mali.

Najavio je i da će prva uplata  zaposlenima stići već do 10. avgusta, dok druga sledi u septembru i dodao da je to približno 18 hilјada dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra.

29. 07. 2020.

Vlada Srbije usvojiće na sutrašnjoj sednici pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je, gostujući na TV Pink, rekao da će svi privrednici koji su već koristili mere i koji na njih imaju pravo, biti automatski prijavljeni na nove mere, dakle ne treba ponovo da se prijavljuju. 

Ministar je istakao da će na ove mere imati pravo i privredni subjekti koji su osnovani posle 15. marta, a koji prošli put nisu imali ovu mogućnost.

31. 07. 2020. 

Vlada Republike Srbije usvojila je drugi paket pomoći za privredu, sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19. Ovaj paket podrazumeva isplatu dva puta po 60 odsto minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, a vredan je 66 milijardi dinara.

Pomenute mere počeće da se sprovode odmah, tako da će prvih 155 evra biti uplaćeno na poseban kovid račun poslodavaca do 10. avgusta, dok će druga isplata biti u septembru. Reč je o približno milion i pedeset hiljada zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata.

Svi kojima su isplaćena direktna davanja u julu, a spadaju u grupu mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, biće automatski prijavljeni za isplatu direktnih davanja.

Mikro, mali i srednji privredni subjekti, koji su osnovani počev od 16. marta zaključno sa 20. julom, treba da se prijave za korišćenje mera, s obzirom na to da nisu imali pravo na prvi paket pomoći.

Njima će jednokratno biti ispaćena direktna davanja u septembru u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom. Sve što je potrebno jeste da do 15. septembra podnesu PPP – PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Što se tiče privrednih subjekata koji su registrovani kao preduzetnici, koji u skladu sa odgovarajućim poreskim propisima ne podnose PPP-PD obrazac, njima će direktna davanja biti isplaćena jednokratno u septembru bez ikakvog dodatnog angažovanja.

Ukoliko privredni subjekti ne žele da koriste ova sredstva, odnosno nisu u mogućnosti da ispune obaveze koje proizilaze po osnovu ovih davanja, ne moraju ih trošiti i ona će na kraju ovog ciklusa mera biti sa namenskog računa vraćena u budžet države.

Kada je reč o uslovima za korišćenje mera, poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, dakle najkasnije do kraja godine.

Što se tiče velikih pravnih lica, koja su tako razvrstana po finansijskim izveštajima za 2018. godinu, biće im isplaćena direktna davanja ukoliko do 15. avgusta dostave spisak lica za koja se ostvaruje pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava za jun i jul.

Na njih se primenjuju ista pravila kao i do sada - dobiće 50 odsto minimalne zarade po zaposlenom koji je imao prekid rada od najmanje 15 radnih dana u navedena dva meseca.

Isplata će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.
Privredni subjekti su u obavezi da primljena sredstva iskoriste najkasnije do 31. oktobra ove godine, a nakon isteka ovog roka, namenski računi biće ugašeni, a neutrošena sredstva vraćena u budžet.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je da je drugi paket ekonomskih mera izuzetno značajan korak države koji će omogućiti očuvanje radnih mesta, ali i proizvodnih kapaciteta, odnosno pomoći našoj privredi da se na najbolji način izbori sa negativnim posledicama Korona virusa. 

07.08.2020 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da će danas biti isplaćeno 60 odsto minimalne zarade za više od milion zaposlenih u privatnom sektoru, što pokazuje da privreda može da se osloni na državu u trenutku kada je to najpotrebnije.

Mali je u izjavi za portal B92 podsetio na to da je prvi paket mera pomoći privredi podrazumevao tri minimalca i da je za više od milion radnika isplaćeno približno 800 miliona evra.

Ministar je ukazao na to da je ovim isplatama pokriven veći deo poslovne godine malim i srednjim firmama u privatnom sektoru, pri čemu isplata minimalca nije bila jedina podrška.

Kada se saberu iznosi odloženog plaćanja poreza i doprinosa, minimalci isplaćeni privredi, kao i novac koji je država obezbedila građanima u vidu jednokratne pomoći od 100 evra, dolazi se do cifre od približno 278 milijardi dinara, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, još jedan dodatni alat da se prebrodi kriza jeste moratorijum na otplatu rata kredita u avgustu i septembru.

Mali je istakao da oni koji su likvidni i imaju sredstava, treba da izmiruju svoje rate na vreme, uz podsećanje da je na prvi udar pandemije Narodna banka Srbije (NBS) reagovala efikasno i odlučno.

On je rekao da je NBS omogućila građanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri meseca.

Ministar je naveo da su zbog krize izazvane pandemijom sve svetske ekonomije doživele pad, a da su rezultati u Srbiji ohrabrujući.

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci u Srbiji je zabeležen pad privrede od 0,9 odsto dok su sve druge privrede sveta doživele dvocifreni pad.

Mali je poručio da, bez obzira na pomenutu krizu, neće biti smanjivanja penzija i plata u javnom sektoru, otpuštanja ili zaboravlјanja bilo koje ugrožene socijalne grupe.

Izvor: RTS, Vlada Republike Srbije, Blic