Info

Kažnjavanje vlasnika čiji psi šetaju bez opreme

Autor: Jovana Mladenović
16:49 | Petak, 10 03 2017

Kako bi se smanjila populacija napuštenih pasa i mačaka, biće pojačan rad Zoohigijene. Zbog problema koji sve češće nastaju od strane vlasničkih pasa, biće pojačana saradnja sa komunalnom inspekcijom i policijom radi blagovremenog delovanja i obeležavanja teritorija na kojima nije dozvoljeno njihovo slobodno puštanje bez opreme, te kažnjavanje nesavesnih vlasnika

Gradsko veće na danas održanoj sednici dalo je saglasnost na Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, kao i saglasnost na zaključenje ugovora između grada Krgujevca i JKP “Čistoća“ za obavljanje tih poslova.

Sistematski rad službe Zoohigijena podrazumeva svakodnevni obilazak grada, ali i reagovanje na pozive građana. Posebna pažnja biće poklonjena prostoru oko javnih republičkih i gradskih institucija, škola, vrtića i svih mesta gde je frekvencija građana veća. Rad će, tokom ove godine, biti pojačan i u prigradskim naseljima.

Zbog problema koji sve češće nastaju od strane pasa poznatog vlasnika biće pojačana saradnja sa komunalnom inspekcijom i policijom u smislu blagovremenog delovanja i obeležavanja teritorija na kojima nije dozvoljeno slobodno pustanje kućnih ljubimaca bez opreme. Uskoro će, na osnovu gradske odluke, biti postavljene i table upozorenja za vlasnike pasa, čime će biti omogućeno kažnjavanje nesavesnih vlasnika.

Gradsko veće donelo je i odluku o objavljivanju javnog poziva za dodelu posticajnih sredstava za nabavku nove opreme za pčelarstvo u iznosu od 1,5 miliona dinara. Podsticajna sredstva su namenska i bespovratna, a iznos ne može biti veći od 30.000 dinara za nabavku košnica ili 60.000 dinara za nabavku opreme za pčelarstvo po domaćinstvu. Tekst javnog poziva biće objavljen na internet stranici grada www.kragujevac.rs i mesnim kancelarijama na seoskom području.

Članovi Veća dali su saglasnost Gradskoj upravi za poslove gradonačelnika i Gradskog veća za pokretanje postupka javne nabavke male vrednosti za nabavku i isporuku bazne protivgradne radio stanice sa ručnim radio stanicama - sistem radio veza, u svrhu poboljšanja funkcionisanja sistema protivgradne zaštite na teritoriji grada Kragujevca.

Gradsko veće odobrilo je i sredstva subvencija - budžetske pomoći od dva miliona dinara za tekuću likvidnost Privrednom društvu “Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj“ kao i 6,5 miliona dinara JKP “Niskogradnja“ za isplatu neizmirenih obaveza prema zaposlenima i bivšim radnicima.

Na današnoj sednici doneta je i odluka o odobravanju besplatnih karata za prevoz u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika u izuzetnim naročito opravdanim slučajevima za 38 lica koja ispunjavaju uslove vezane za socijalnu i zdravstvenu ugroženost, invalidnost i drugo, a navedeno pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu.